DSC_5721

DSC_5721

МФФ събира за 40-ти път ансамбли от цял свят

Официалното откриване е от 20.00 часа на 20-ти август в Летния театър. По традиция тогава ще бъде връчена наградата "Нестинарка". Тази година нейн носител е ансамбъл "Пирин". Той ще изнесе самостоятелен концерт същата вечер. Мелодията на фестивала, която не спира да се изпълнява 40 години този път ще прозвучи в изпълнение на децата от "Трепетлика" при Общински детски комплекс с ръководител Пепа Запрянова.DSC_5727

Участие във фестивала това лято са потвърдили състави от Грузия, Румъния, Словакия, Турция, Харватска, Сърбия, Франция, Русия, Украйна, Индонезия. Страната ни ще бъде представена от ансамблите - "Пирин" и бургаския - "Странджа", както и от кукерската група от село Вресово. Част от нея днес се изявиха в община Бургас преди началото на пресконференцията, на която организаторите от община Бургас представиха подробности около изданието.

"През тези години през нашия фестивал са минали 450 състава с 18 500 участници", каза Димитър Маджаров - ръководител на общински предприятие "Летен театър и фестивали". Ансамблите тази година са избрани измежду 60, изпратили заявки за участие.

"Всяка страна ще бъде представена и с кратко видео. Така освен с фолклора ще се запознаем и с местата, от където идват участниците, ще се докоснем до атмосферата им", каза режисьорът на фестивала Пламен Каров. Автор на сценария е Георги Райков.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова