С червено са оградени обектите, които се проучват в Русокастро. Снимки РИМ и Лина Главинова

С червено са оградени обектите, които се проучват в Русокастро. Снимки РИМ и Лина Главинова

Крепостта "Русокастро" е вторият Царевец на България. Разликата е, че тук имаме повече запазена архитектура в сравнение с тази във Велико Търново. И това трябва да се съхрани за поколенията, каза Милен Николов - директор на Регионален исторически музей - Бургас и научен ръководител на археологическите проучвания на крепостта "Русокастро".

"Подготвяме проекта за реставрация и консервация на крепостната стена на Русокастро, с който да кандидатстваме пред Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Има осигурени средства за проектирането му", допълни Николов. Той и екипът, който работи по проекта ще настояват пред НИНКН за одобрение да възстановят част от крепостната стена, която да се превърне в туристическа атракция. "Стената е висока около 11 метра. Пет метра са запазени, искаме да надстроим останалите шест метра, за да могат бъдещите посетители да добият представа за мащаба на стената. Имаме и оригинални камъни, с които да го направим, както и нужната техника", допълни Николов.

Според него, е изключително важно да се реставрира и консервира стената. Строителството на крепостта е започнато през 30-40-те години на XIII век по времето на цар Иван Асен II. За това свидетелстват откритите по време на разкопките предмети. Това е единствената запазена крепост в тази част на България. Предстои да бъде изграден път и място за отдих в района на обекта. "Затова е важно и да възстановим фрагмент от стената, за да може туристите, които дойдат да могат да видят мащабите на крепостта и значението й в българската история", смята Николов.

И тази година има осигурени средства от община Камено за продължаване на разкопките на крепостта. На терен се работи активно през последните три години. От своя страна и Министерството на културата подпомага финансово дейността на археолозите.

Галерия