Ще получим по-малко от 200 000 дози от Астра Зенека, уточни здравният министър (вляво). Снимка Нова тв

Ще получим по-малко от 200 000 дози от Астра Зенека, уточни здравният министър (вляво). Снимка Нова тв

"Неприятно сме изненадани от поредната неспазена уговорка за доставянето на оксфордската ваксина", това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за противоепидемичната обстановка в страната. Министърът обясни, че през последните няколко дни са водени тежки преговори с производителя на аденовирусната ваксина, но те не са довели до желания резултат. Въпреки усилията от българска страна, доставените количества от този вид ваксина до август ще бъдат само 40% от договореното. Правителството има готовност да съдейства за доставката на ваксините, като изпрати самолет, но предложението не е прието от фирмата производител. Вместо официален отговор, от "Астра Зенека" е разпространено писмо до медиите, в което компанията се извинява за забавянето и уточнява, че доставки ще има, макар и в намалени количества, стана ясно от думите на министъра. Ситуацията той коментира така: "Нямаме нужда от учтивост и вежливост. Имаме нужда от ваксини. Ако в корпоративния свят това е допустимо, на полето на медицината, на което ние воюваме, има само черно и бяло. Хората са или здрави, или болни".

"Много е важно да се отбележи, че за февруари ние очаквахме близо половин милион дози от "Астра Зенека", а всъщност явно ще получим по малко от 200 хиляди", обясни проф. Ангелов.

Нерегулярните и намалени доставки на ваксини са причина временно да се преустановят "зелените коридори" за ваксиниране, съобщи проф. Ангелов и допълни: "Кризата е световна. Решенията трябва да бъдат нестандартни, бързи и оперативни". Във връзка с намалените доставки и неспазването на договорите от страна на производителите на ваксини министърът на здравеопазването заяви, че ще търси разговор с еврокомисар Стела Кириакидис. "Нека бъде ясно, че договорите с фирмите производители са подписани с Европейската комисия. България няма нищо общо с подписването, с темпа на доставките, нито с договарянето им. Ние сме страна, която получава количества ваксини вследствие на подписан договор от Европейската комисия, упълномощена с решение на българския парламент", уточни още Ангелов.