Мерките се въвеждат със заповед на министър Деница Сачева (в средата). Снимка Архив Черноморие-бг

Мерките се въвеждат със заповед на министър Деница Сачева (в средата). Снимка Архив Черноморие-бг

Работодателите задължително трябва да дезинфекцират работните места най-малко два пъти в рамките на работния ден, както и да създадат организация на работа, която да ограничи до минимум преките контакти между работниците и служителите в предприятието. Това са част от мерките за превенция на риска от разпространение на COVID-19, които се въвеждат със заповед на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева до отмяна на въведеното на 13-ти март извънредно положение.

Със заповедта работодателите се задължават да въведат пропускателен режим, който да гарантира, че на територията на предприятието няма да бъдат допуснати работници и  външни лица, които имат симптоми на остри заразни заболявания. Задължително е и осигуряването на  необходимите условия за спазване на лична хигиена на работещите, както и на лични и колективни средства за защита на персонала. При използване на служебен транспорт е необходимо дезинфекциране и проветряване на превозните средства след всеки курс.

Работниците и служителите с грипоподобни симптоми трябва да бъдат временно отстранени от работа. Същата мярка се прилага и в случай, че те не използват предоставените им лични предпазни средства. 

Изпълнението на всички мерки от заповедта трябва да се обсъдят в Комитетите/Групите по условия на труд в предприятията, а в предприятията с по-малко от 5 работещи – с всички работници и служители. Изпълнението на заповедта ще се контролира от Главната инспекция по труда.