Министър Стойчева участва във форум, който се провежда в Бургас. Снимки МИР

Министър Стойчева участва във форум, който се провежда в Бургас. Снимки МИР

Ключова цел на Министерството на иновациите и растежа е да покаже капацитета на България през предприемаческата екосистема. Да дадем възможност България да се ребрандира – да бъде място, в което се създават иновации, място, в което интелектуалният капитал е развит и въз основа на научна и развойна дейност се разработват нови продукти и услуги, които да са в полза на решаването на глобалните предизвикателства. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на международния форум "Burgas Blue Summit and Innovation Expo".

"Усилията на МИР ще бъдат насочени в развиване на добра синергия между науката и бизнеса, за да може потенциалът и капацитетът на България в сферата на иновациите да се комерсиализират на пазара“, каза още министър Стойчева. По думите й, с този капацитет и средствата, които са предвидени по линия на МИР, е налице истински ресурс, който да подкрепи процеса. Тя посочи, че до края на годината ще стартира изпълнението на процедури по двете европрограми, които управлява МИР - "Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" (ПНИИДИТ) 2021-2027 с бюджет 2.14 млрд. лева и програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП) 2021-2027 с бюджет 3 млрд. лева.

"Европа трябва да обедини своите усилия в общ пазар, обща мрежа за иновационни долини и екосистеми, за да може да е конкурентоспособна на САЩ и Китай", подчерта министърът на иновациите и растежа. По думите й, наред с малките и средни предприятия и предприемачите, трябва да бъдат подкрепени и университетите, научните центрове и всички, които работят в научните среди.

Министър Стойчева обяви, че за "сини иновации" компании могат да кандидатстват по две процедури от ПКИП – за разработване на иновации с бюджет 127 млн. лева и за внедряване на иновации с бюджет от 293 млн. лева. "По ПНИИДИТ се очаква до края на годината да отворим процедура за "Изграждане на национална мрежа от 12 иновационни хъбове" с бюджет от 67 млн. лева, по която също ще може да се кандидатства в посока на "синя икономика", каза още тя.

В рамките на международния форум министърът на иновациите и растежа участва и в събитие, предназначено за насърчаване и развитие на иновативни стартъпи и технологични предприемачи.

Министър Стойчева посети още Бургаския свободен университет, където проведе среща с ръководството и разгледа учебно-материалната база. Бяха обсъдени възможностите за модернизиране на дигиталните зали за студентите. На срещата присъстваха проф. Мария Нейкова, областен управител на Бургас и зам.-кметът на града Йорданка Ананиева.

По-късно министър Стойчева се срещна и с академичното ръководство на университета "Проф. д-р Асен Златарев". Там обсъдиха теми, свързани с разработване и внедряване на иновации в области като здравеопазване, биотехнологии, зелени технологии и др. Министър Стойчева запозна ръководството на учебното заведение с визията и приоритетите на МИР и представи възможностите за подкрепа и взаимодействие между министерството и университета.

Галерия