Децата спазиха традицията на Васильовден и сурвакаха министър Вълчев. Снимки Лина Главинова

Децата спазиха традицията на Васильовден и сурвакаха министър Вълчев. Снимки Лина Главинова

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви новите проекти на ръководеното от него ведомство по време на работното си посещение в община Средец. По време на обиколката из образователните институции в общината министър Вълчев бе придружаван от началника на Регионално управление на образованието в Бургас и от кмета на община Средец Иван Жабов.

Центърът за професионално личностно развитие (бившият Общински детски комплекс б.а.) в Средец бе акцентът във визитата на министъра. Още на входа той бе посрещнат от деца, които го сурвакаха навръх днешния празник Васильовден, по стар стил. Министърът разгледа кабинетите и разговаря с децата и техните преподаватели. В ЦПЛР има различни клубове по интереси, които се посещават от деца на различна възраст, сред които и такива от малцинствените групи.

"Средец е 70-та община, която посещават откакто съм министър. Предстои да се срещна с учителите, директорите и представители на синдикатите. Когато институциите работят заедно, резултатите са налице. От 2015 година мъзстановихме съфинансирането на ЦПЛР в цялата страна, през 2016 година увеличихме сумата. През настоящата година в бюджета на министерството са заложени 25 млн. лева за дейности по интереси, като 10% оттях ще бъдат за общините, които организират такива дейности с училищата и ЦПЛР-та", каза министър Вълчев. Той подчерта, че в Средец работата на образователните медиатори е отлична. Те работят с деца и родители от уязвимите групи.

Според министър Вълчев, в училищата в големите градове - Бургас, Варна, Пловдив, София преминаването към едносменен режим на обучение ще стане в близките 9-10 години.

Галерия