Според министърът на транспорта са изследвани възможностите за нови санкции. Снимка Черноморие-бг

Според министърът на транспорта са изследвани възможностите за нови санкции. Снимка Черноморие-бг

"Във войната няма печеливши, смятат се само загубите. Надявам се, икономическата блокада ще принуди Русия да спре войната", каза в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев. От неговото министерство са дали съгласувателно писмо за допълнителни санкции, които могат да бъдат наложени след решение на Европейската комисия спрямо плаванията на кораби на Русия, заради войната в Украйна.

"Не бива да спираме руски танкери с нефт, ядрено гориво и пропан бутан. Могат да бъдат спирани кораби, които плават под руски флаг и транспортират конвенционални доставки и суровини", допълни министър Събев. Той не отрече, че много руски фирми имат офиси в чужбина и корабите им плават под чужд флаг.

Министър Събев бе в бургас, за да участва в дискусия на тема "Устойчива синя икономика чрез развитие на пристанище за обществен транспорт Бургас", която се проведе в зала "Форос" на Конгресния център. В рамките на форума, в който участваха и народни представители и представители на бранша, бяха обсъдени настоящи и бъдещи перспективи на пристанището за обществен транспорт Бургас, морският туризъм, свързаност и яхтинг, нивото на търсене, спасяване и аварии в български териториални води, както и изпълнението на европейски екологични норми.

Това е тратата поредна среща с представители на морската индустрия. Форумът е продължение на предприетата политика на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев за развитие на синия сектор у нас.