Вторият етаж ще бъде превърнат в Къща на музиката. Снимки Лина Главинова

Вторият етаж ще бъде превърнат в Къща на музиката. Снимки Лина Главинова

Министерството на културата даде "зелена светлина" за ремонта на къщата в Бургас, където е живял и творил маестро Георги Шагунов, известен за поколения българи, като "бащата на музиката". Ведомството на Боил Банов е съгласувало проектирането на Къща на музиката на втория етаж на постройката. Благодарение на намесата на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков втория етаж от сградата бе прехвърлен с решение на Министерски съвет на Общината. Къщата е паметник на културата и затова беше важно разрешението на министерството за проектирането на пространството. "Предстои Община Бургас да обяви обществена поръчка за избирането на изпълнител, който да проектира Къща на музиката", каза за сайт "Черноморие" Йорданка Ананиева, зам.-кмет по култура и образование в Община Бургас.

Новината, че най-после рушащата се къща, която се намира на улица "Филип Кутев" № 2А, срещу входа на Пристанището, ще добие достоен за морския град вид, радва всички, в навечерието на празника на Бургас - 6-ти декември, Никулден. Предложението да се ремонта къщата, в  която е живял 50 години, авторът на Химна на независимостта Шагунов и се обособи като Къща на музиката е от доста години. Зад благородната инициатива застават не само хора от музикалното, симфоничното и оперно изкуство, композитори, диригенти, но и артисти, художници, поети, писатели, десетки бургазлии. И как иначе? Като всеки който минава по улица "Филип Кутев" №2А не може да не забележи рушащата се сграда. Единствено паметна плоча, поставена  на лицевата страна на сградата напомня, че: "В този дом е живял и творил композитора Георги Шагунов (1873-1948 г.)". Сградата е паметник на културата и се намира в централната част на града. Един от първите, който даде гласност за рушащия се дом на маестрото е композиторът Кирил Дончев. "Какво ужасно безпаметство! Все едно, че влизаш в гробница", сподели пред сайт "Черноморие" Кирил Дончев. Той е един от малцината, който е познавал Георги Шагунов. Родителите на Дончев са живеели в съседната къща, където е живяло семейството на маестрото. Тогава малкият Кирчо, дори не е предполагал, че след години, ще поеме по пътя на своя именит съсед. Кирил Дончев, връща детските си спомени, когато е виждал достолепния мъж. "Балконът му беше през последните години любимото място. Седеше на един стол с халат и с една котка в скута, наблюдаваше пристанището и морето", връща лентата днес Кирил Дончев. Според него Бургас заслужава да има Къща на музиката.

Градът е родно място на именитата оперна прима  Райна Кабаиванска, на маестро  Емил Чакъров, на тенора Любомир Бодуров, на проф. Румен Цонев, на композитора Тончо Русев, на младия композитор Ясен Воденичаров, на бащата на "Тоника" Стефан Диомов, припомнят хора от музикалната гилдия.

Композиторът Георги Шагунов да бъде удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас" посмъртно ще бъде гласувана на сесията на Общинския съвет днес. Връчването на отличието на морския град се прави винаги навръх празника на Бургас - 6 декември. По предварителна информация званието ще бъде получено от Данка Георгиева, директор на дирекция "Държавен архив" - Бургас. "Идеята за обявянето на Шагунов за почетен гражданин на Бургас е на Георги Дракалиев. Аз и колегите застанахме зад него. Нямаме никакви контакти с родствениците на Шагунов, които са  в Гърция и Франция", сподели пред сайт "Черноморие" Георгиева. Според нея плакета ще бъде прибавен към фонд "Георги Шагунов" в бургаския архив.

Кой е маестро Георги Шагунов? Името му се свързва с развитието на българската воинска маршова песен и музикалния живот на Бургас. Композитор, музикален педагог, един от водещите музикални деятели със заслуга за музикалния напредък на България. Не случайно е наречен от съвременниците си "бащата на музиката". Той е автор на Химна на независимостта на България, написан часове след дошлата в Бургас добра вест. През целия си съзнателен живот до смъртта си Георги Шагунов неуморно твори. Той е автор на над 2 000 произведения, от почти всички жанрове. През 1968 г. документалното наследство на маестрото постъпва в Държавен архив - Бургас, където се съхранява до момента.

Галерия