Няма намаление на бюджетите на хората, занимаващи се с изкуство и култура, както и при археолозите, каза министър Боил Банов. Снимка Министерски съвет

Няма намаление на бюджетите на хората, занимаващи се с изкуство и култура, както и при археолозите, каза министър Боил Банов. Снимка Министерски съвет

Министерството на културата ще отпусне 2 млн. лева за реализацията на различни проекти. Програмите ще бъдат в размер на по 500 000 лева и са разделени в четири сектора - за нови театрални постановки, за нови музикални постановки, за танцови спектакли, за визуални спектакли. Това обяви на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов.

Това са част от мерките, които министерството взема за справяне с кризата в културната сфера.

"Досега държавата пое пълна гаранция върху средствата на всички културни институти, опери, филхармонии, театри, галерии, музеи, читалища и т.н., като гарантира заплащането в тези сектори, независимо от намаления или нулев обем на работа", заяви министър Банов.

"Няма намаление на бюджетите на хората, занимаващи се с изкуство и култура, както и при археолозите. За киното парите са съхранени и подготвени за стартиране на тяхната дейност, производство имам предвид. Разписахме мярка допълнителна с подкрепата на премиера, заделихме 2,5 млн. лева за най-засегнатите творци на свободна практика. Три минимални работни заплати с осигуровките към тях безвъзмездно. Още от утре ще се премине към подписване на договор и изплащане на сумите, това бяха първите мерки, които държавата предприе", каза още министърът.

"Сега вече преминаваме към мерки за укрепване на дейността на свободните творци, НПО и целия сектор свободни артисти. Взе се решение за допълнителна подкрепа на Министерството на културата с още 5 млн. лева", съобщи министърът.

"Тези 5 млн. започваме от утре да инвестираме. С 800 000 лева ще бъде отворена малко по-късно програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства, тоест за вече готов продукт", подчерта още Банов.

"Ще има подкрепа и към цирка, и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци, там ще прехвърлим 1,5 млн. лв. чрез правителството. И още 700 000 лева отиват за фонд "Култура" за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет", каза още Банов. Той отбеляза и че 1,9 млн. лева има фонд "Култура" за проекти и програми, които в голямата си част вече са стартирали.

"По норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, НПО, за съвременни изкуства. Това са програми с нашите норвежки партньори и там има сериозни проекти. Това е междинен етап в подкрепата на целия сектор, ще има още допълнителни мерки", добави още министърът.

Отварят музеи, галерии и библиотеки, концерти само на открито