Министърът на туризма Зарица Динкова (втората отляво надясно) представи проектите на Варна, които министерството финансира. Снимки Община Варна

Министърът на туризма Зарица Динкова (втората отляво надясно) представи проектите на Варна, които министерството финансира. Снимки Община Варна

Община Варна привлече финансов ресурс от 480 000 лв. за два свои  туристически проекта, които ще осигурят мащабни маркетингови кампании на наши продукти на немския пазар. Те ще привличат германските туристи към балнео- и СПА-услугите и ще популяризират Варна като целогодишна туристическа дестинация. Това съобщи днес кметът Благомир Коцев на пресконференция във Варна заедно с министъра на туризма Зарица Динкова.

Кметът посочи, че Варна участва в програмата на Министерството на туризма (МТ) с два проекта - „Магията на морето" и „Варна дестинация за четири сезона – неразкритите съкровища". Те се реализират съвместно с  водещи туроператорски компании и оператора на морските летища във Варна и Бургас.

Дейностите се финансират по новата Програма за маркетингови дейности на туристически услуги в Черноморските общини на Министерство на туризма, която е с общ бюджет за 2024 г. в размер на 5 млн. лв. По данни на министър Динкова, за Варненски регион и различните общини в него инвестициите са около 1.9 млн. лв. За варненските проекти програмата на Министерството на туризма осигурява  60% от ресурса, а Община Варна и партньорите дофинансират 40%.

"В проекта „Магията на морето" средствата ще бъдат насочени към реклама на традиционния за Варна туристически продукт – морския туризъм. Акцент в проекта „Варна – дестинация за четири сезона" е представянето на града чрез алтернативни пространства за съвременно изкуство и култура и стимулирането на фестивалния и спортния туризъм. Целта е Варна да привлича чужди туристи и извън летния сезон", добави кметът Благомир Коцев.

"За първи път се реализират подобни инвестиции в сферата на туризма. Ние сме предприели конкретни стъпки в тази посока и вече се проведоха първите срещи с партньорите в проекта", обясни още кметът Благомир Коцев. По думите му програмата на Министерството на туризма помага на общините сами да решават сами как да се рекламират, което той посочи като предимство.

По-рано днес в сградата на Община Варна кметът Благомир Коцев и заместник-кметът Снежана Апостолова бяха домакини на срещата на министъра на туризма с кметове от областта. Присъстваха кметът на Долни Чифлик Красимира Атанасова, на Провадия - Димо Димов, на Бяла - Пеньо Ненов, на Шабла - Мариян Жечев, на Девня - Свилен Шитов и заместник- кметът на Аксаково - Десислава Стоянова.

По време на разговорите кметовете споделиха опит от реализирането на туристическите проекти в собствените си общини и от новите проекти, с които участват в програмата на МТ. От думите им стана ясно, че туристическите дейности са насочени към немския, испанския, литовския, естонския и други пазари.

Обсъдени бяха и варианти за реализиране на съвместни туристически пакети и на вътрешния пазар, с оглед ръста на туризма, отбелязан към декември 2023 г. на вътрешния пазар. Кметовете обсъдиха и идеи за насочени към българските туристи продукти и за общи маршрути и услуги на регионално ниво, а не само в конкретна община и област.

Галерия