Премиерата е с вход свободен в град хотел и СПА Приморец

Премиерата е с вход свободен в град хотел и СПА Приморец

Мира Добрева ще представи в Бургас романа си "Светулки зад решетките", чийто редактор е писателят Владимир Зарев. Премиерата е планирана за 12-ти март в гранд хотел и СПА "Приморец" от  18:00 часа. Входът е свободен.

Това е втора книга за популярния тв журналист, след "Столетниците – благословия или орисия" (2020 г.). Новата творба е роман по действителен случай и проследява тежък и болезнен сюжет от живия живот - съдбите на две жени - Валма и Къдрина, белязани от алкохолна зависимост, наред с упадъка на ценностите, духовната празнота и отчуждението, до които води пристрастяването. Мисията на автора е да предупреди и да даде гласност колко трудна е борбата с този проблем както от човешка гледна точка, така и на институционално ниво.

Зад написването на романа стоят дълги проучвания на специализирана литература, посещения в здравни заведения за хора, страдащи от зависимости, консултации със специалисти като д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница "Св. Йоан Рилски". Темата намира място и в продуцирания от Мира Добрева филм "Въртележка", излъчен през юни 2023 г. в документалната поредица "В кадър". Неслучайно и една от главите в романа също се казва така.

"Позволих си да наруша всички общоприети норми в писането. Позволих си бруталност и жестокост на думите, които изливах върху страниците на романа", казва Мира Добрева и добавя: "Не знаех, че това изкачване по хребета на толкова висока планина, каквото е писателството, е така изтощителен и изискващ процес. Не знам дали се е получила хубава книга, но пък е книга извън клишето, неочаквана книга. Удря като мълния, направо разстрелва! Книга изпитание, книга надежда, книга предупреждение".

"Най-силното качество на този роман е, че е написан с много любов към тези страдалци. Без обвинения и поучения, а с топло чувство на загриженост. Защото алкохолизмът е болест, а болният човек има нужда от внимание и обич. Алкохолизмът е  начин на живот, но и психична болест, при която душата е счупена. А всяка счупена душа има нужда от друга, която да я обикне и да слепи парчетата", обобщава за своя първи роман популярната дама от телевизионния екран.

Валма и Къдрина попадат на две съседни легла в психиатричната болница. Ще успеят ли да превъзмогнат болестта на душите си? Ще се породи ли спасително приятелство? Разберете от тази топла, човечна и много реалистична книга, която разглежда болестта като начин на израстване, прошката като себепознание и надмогване на егото и утвърждава вярата, че утрешният ден обещава нещо по-добро.

Галерия