DSC_9410

DSC_9410

Мирослав Станчев: Понякога феновете ни минават границата в който пеят Миро, Мина, Цани и Краси, ще отбележи по пободаващ начин кръглата годишнина.

- Кога за първи път излязохте на голямата сцена?
- В далечната 2005 година на конкурса за изпълнители, който се провеждаше в рамките на фестивала "Бургас и морето". Това беше първият ми допир до професионалната сцена.
- Знаехте ли по това време, че ще се занимавате професионално с музика?
- Искаше ми се. Чудех се дали ще се получи или не. Тогава завършвахме средното си образование и имаше много въпросителни, на които търсихме отговорите. През 2008 година г-н Диомов ни извика на среща и ни предложи да сме част от неговата нова група. Ние с удоволствие приехме предложението му, защото искахме да се занимаваме с музика. И срещнахме нужната подкрепа в негово лице, защото Стефан Диомов е професионалист.
- Свидетели сме как групите се разпадат, защото се появяват противоречия между членовете им. Вие от десет години пеете заедно и до този момент не сте се скарали...
- Познаваме се от деца и сме много близки. Имаме си доверие, което е важно, когато работиш с хора. Музикантите най-често се карат заради пари. Ние, за тези десет години не сме спорили и не сме се скарали нито веднъж.
- Какви са най-честите творчески дебати, които водите?
- Дебатираме по различни тема, защото има разликата във възрастта с г-н Диомов, но през годините се стиковахме и работим добре. Влизаме заедно в студиото, когато правим записи, помагаме за аранжиментите, стигаме до консенсус.
- Замислял ли сте се, как би се развила музикалната ви кариера, ако Стефан Диомов не ви беше събрал в "Петте сезона"?
- Може би нямаше да стигнем до никъде, защото е много сложно в България. Ние имахме късмета да получим това предложение от него.
- За какви хора сте пяли?
- За всякакви. Пеем предимно на общински празници, на юбилеи, на фирмени партита, на купони на футболни клубове и други.
- Кои са били най-капризните ви слушатели?
- Най-капризните? В общи линии не сме се сблъсквали с такива. Имаме си предварителна договорка преди участието, уточняваме нещата и след като си свършим ангажимента, отношенията ни приключват.
- Кариерата на един артист е съпроводен с вниманието на публиката, с фенове. В повече ли ви идва вниманието, което получавате от почитателите? Има ли хора, които направо досаждат?
- Да, предимно в социалните мрежи. Има хора, които прекаляват. Опитваме се да им обърнем нужното внимание, защото това са наши слушатели, хора които харесват музиката, която правим. Но понякога преминават границата. И понякога идва момента, в който се налага да игнорираш желанията им за срещи, за запознанства и искането на телефонни номера.
- Как ще отбележите 10-ия рожден ден на "Петте сезона?"
- През декември Стефан Диомов ще организира Коледен концерт. И в рамките на концерта ще бъде отбелязана годишнината ни. Публиката ще чуе и новите ни песни, и песните, които сме изпълнявали през годините. Ще има и изненади.
- Каква ви е равносметката за тези десет години, през които сте заедно?
- Да, правим си такава равносметка за нещата, които сме направили, за тези, които не сме успели да свършим, за това което искаме да коригираме. Искаме максимално професионално да вървим напред. По тази причина смятаме да положим усилия да станем още по-популярни. Ние имаме някаква популярност покрай г-н Диомов, но лично за мен и за колегите ни не е достатъчна. Трябва да наблегнем в тази посока, за да може хората да чуят това, което правим.
- В репертоара на "Петте сезона" преобладават песни на български език, повечето от които са писани от Стефан Диомов. Изкушавате ли се да пеете на език, различен от българския?
- Веднъж го направихме на "Евровизия" през 2009 година. В песента смесихме български и английски език. Но ние пеем в България и смятам, че тук трябва да се пее на нашия език.
- Защо вашите колеги избират английския за песните си?
- Всички радио станции и телевизии толерират англоезичната музика. В България рядко се слуша българска музика и тя не се подкрепя достатъчно. Има само едно радио, което пуска повече българска музика, в БНР българските песни са едва 20% от всички, които звучат в ефира. Според мен това е фактор за случващото се в България.
- Кой трябва да промени нещата, за да има превес на българска музика в ефира?
- Ние артистите трябва да го направим, медиите също.
Явно не можем да се обединим и това да стане наша кауза, за да променим нещата. Надявам се да съумеем като млади хора да направим нещо положително в тази посока.