Кръвта спасява човешки живот. Няма нещо, което да може да я замени, казва Вержиния Иванова. Снимка УМБАЛ - Бургас

Кръвта спасява човешки живот. Няма нещо, което да може да я замени, казва Вержиния Иванова. Снимка УМБАЛ - Бургас

"Мисис Бургас'2018" Вержиния Иванова вече е редовен кръводарител. След като стана носителка на титлата, красивата бургазлийка обеща да работи за популяризиране на доброволното и безвъзмездно кръводаряване чрез личния си пример. За пореден път тя даде кръв в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас и призова и други да я последват.

"Кръвта спасява човешки живот. Няма нещо, което да може да я замени. Човек, който се нуждае от кръвопреливане заради заболяване или инцидент, може да бъде спасен само от друг човек", каза Вержиния Иванова. "За съжаление в повечето случаи хората даряват кръв принудени от обстоятелствата – когато техен близък се нуждае спешно. Ако всеки здрав човек го прави редовно, няма да има недостиг на кръв", добави тя. Опитът й като финансов директор на първата частна многопрофилна болница в Бургас я е срещнал лично с много пациенти и техни близки, изпадали в подобна ситуация.

Освен огромното удовлетворение, че помагаш на изпаднал в беда, за кръводарителя има и други ползи. Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки, подобрява защитните сили на организма, подмладява, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Всеки кръводарител има право на два дни платен отпуск, както и достъп до изследванията на дарената кръв за СПИН, хепатит "В" и "С", сифилис и кръвна група.

През изминалата година в УМБАЛ Бургас отчитат повишен интерес към доброволното кръводаряване от страна на по-млади дарители, особено от ученици и студенти. Статистиката за страната пък показва, че по-голямата част от кръводарителите са жени.