Маските са купени от Турция и са били предназначени за продажба в Румъния. Снимка Агенция Митници

Маските са купени от Турция и са били предназначени за продажба в Румъния. Снимка Агенция Митници

Митничари иззеха 2000 броя медицински маски при опит да бъдат нелегално вкарани у нас. Служители на Митнически пункт - Малко Търново проверили влизащ в страната ни от Турция лек автомобил "Ауди" с румънска регистрация. Шофьорът и неговият спътник, румънски граждани, са заявили, че нямат нищо за деклариране. При последвалата митническа проверка, митническите служители откриват в багажното отделение на автомобила, укрити под лични вещи, 40 кутии съдържащи по 50 броя медицински маски, във фабрични опаковки с надписи на турски език.
Установено е, че медицинските маски са собственост на шофьора на автомобила-румънски гражданин с адресна регистрация в град Констанца. Впоследствие той е  признал, че ги е закупил от Турция, евентуално с търговска цел.
Контрабандните общо 2000 броя медицински маски са иззети. Срещу румънския гражданин с инициали А.С. е съставен акт за нарушение на Закона за митниците.

Заради опасността от разпространението на корона вирус медицинските маски за еднократна употреба са най-търсеното нещо. Те обаче се оказаха кът, а цената им на черно стига цена от 6.00 лева за бройка.