Кокаинът е открит при митническа проверка на контейнер, пренесен с кораб на едно от бургаските пристанища. Снимки Окръжна прокуратура

Кокаинът е открит при митническа проверка на контейнер, пренесен с кораб на едно от бургаските пристанища. Снимки Окръжна прокуратура

Митничари откриха рекордно количество кокаин на бургаски порт. Окръжна прокуратура-Бургас ръководи разследването по досъдебно производство за държане с цел разпространение на 170 килограма кокаин. Наркотичните вещества бяха открити при проверка, извършена от митнически служители на контейнер, пренесен с кораб на едно от бургаските пристанища. Подробности за разследването предоставиха пред медиите окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, наблюдаващият случая прокурор Елка Добрикова, Петя Банкова – директор на Агенция „Митници“ и Стефан Бакалов-началник отдел „Борба с наркотрафика“ към Агенция „Митници“ и старши комисар Лъчезар Момчев-директор на РДГП-Бургас.

Те съобщиха, че задържаното количество кокаин е най-голямото в историята на територията на бургаския пристанищен комплекс. Наркотичното вещество е било поставено в контейнер, който е бил по метода „анализ на риска“. Кокаинът е бил разпределен в общо 150 пакета. По цени на свободния пазар общата стойност на задържания кокаин възлиза на 6.8 милиона щатски долара. Товарът е пристигнал с кораб, който е превозвал контейнери с банани. Първоначално той е бил натоварен в еквадорския град Гуякил, а маршрутът му е преминал през Панама, Малта, Италия и България. Към настоящия момент по досъдебното производство няма задържани лица.

Присъстващите обявиха нулева толерантност към този вид престъпления и отличиха отличното взаимодействие между Окръжна прокуратура-Бургас, Агенция „Митници“ и Гранична полиция, довело до задържането на рекордното количество кокаин.

Галерия