Накитите са открити в автомобил Мерцедес влизащ у нас от Турция. Снимки ТД Митница Бургас

Накитите са открити в автомобил Мерцедес влизащ у нас от Турция. Снимки ТД Митница Бургас

Митническите служители на митнически пункт "Малко Търново" откриха контрабандни 9405 грама сребърни и 2170.01 грама златни накити при проверка на лек автомобил с българска регистрация. Недекларираните бижутерийни изделия на стойност близо 300 000 лева са били укрити в чанти с покупки и лични вещи.

На 16-ти февруари 2024 г., около 19:00 часа, лекият автомобил с марка "Мерцедес" пристига на МП "Малко Търново" на входящо трасе от Турция за България, управляван от български гражданин. В зоната за митнически контрол водачът и пътуващите в автомобила трима  български граждани са заявили, че нямат нищо за деклариране. Митническите служители селектират превозното средство за щателна митническа проверка, при която всеки от пътуващите е представил и своя персонален багаж. В хода на контролните действия инспекторите откриват увити в тиксо полиетиленови пакети, поставени на дъното на чанти с покупки за дома и лични вещи на една от пътничките - жена с инициали И.И. Съдържанието на пакетите се оказва общо 11 575.01 грама бижутерийни изделия от бял и жълт метал. След извършената експертиза е установено, че са 9405 грама сребърни накити (проба 925) и 2170.01 грама златни накити (проба 585). Общата им стойност възлиза на 292 241 лева.

Контрабандните сребърни и златни изделия са задържани. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД "Митница" - Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „Д“ от Наказателния кодекс.

Галерия