Всеки, който е похарчил средства за тази ревизия трябва да понесе отговорност, смята още Емил Кундев (на преден план). Снимка Авторът

Всеки, който е похарчил средства за тази ревизия трябва да понесе отговорност, смята още Емил Кундев (на преден план). Снимка Авторът

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия сливенски престол, укрива ревизионния акт на поморийския манастир "Свети Георги Победоносец". "Имаме информация, че такъв документ вече има, но той не е достигнал до нас. Получихме заповед от дядо Йоан в края на март, че ще се проведе ревизия на манастира. Тя не съответства на никакви правила по които се прави ревизия - посочени са две имена - на главната счетоводителка Силвия Малчева и на външна одиторска фирма - "Константинов одит" ЕООД", които обаче извършват едновременно и външен, и вътрешен одит, което е немислимо. Отговорен за всички манастири и църкви в епархията трябва да бъде главният счетоводител, а той идва да проверя сам себе си! Тотално нарушение. В заповедта не е оказано нито начало, нито край на ревизията, времето в което трябва да бъде предоставен доклада, какво включва обема на ревизията, които са лицата които участват в нея, защото имаше седем души, които проверяваха", коментира Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир от 2014 година до днес.

Оказва се, че освен Силвия Малчева, която е главен счетоводител на Сливенската митрополия и представител на одиторската фирма, която има офиси в Сливен и в София, в манастира с тях дошли и още няколко човека. "Ние не знаем кои са тези хора, нито защо са изпратени. Кой ще потърси отговорност на тези седем души, ако някой извърши нарушение от тях. Скандалното е още, че главната счетоводителка идва да ревизира сама себе си. Никъде няма такова нещо. Искаме този ревизионен документ да бъде анулиран и обявен за несъществен, не само заради заповедта на митрополита, но и заради това, че има много принципни нарушения", допълни Емил Кундев.

Въпросната счетоводителка и хората с нея са взели счетоводни документи за период от 5 години. Какво могат и какво са направили с документите никой не знае! Не се изключва и веротността да е извършена някаква злоупотреба с тях, защото никой не от заинтересованата страна не присъства при преглеждането на документите.

"Силвия Малчева не е идвала в манастира през последните три години. До днес не е дала методология по която да се работи с документите, а сега идва и ревизира сама себе си! За всичките години от 2014 до днес манастирът няма никаква загуба. Само в годината, когато се извършваше ремонт на манастира резултатът беше близък до нула", допълва Емил Кундев.

Той е възмутен от случващото се и опитите да обвинят Егатополския епископ Йеротей - игумен на поморийския манастир, в безстопанственост. "Няма такова нещо. Всичко е водено с крайна цел да бъде съставен бюджета на манастира и да бъде представен в Митрополията, за да видят, какви са финансовите резултати", допълни Кундев. Другото скандално при извършената ревизия е, че тя е направена и в отсъствие на епископ Йеротей, тъй като той от края на януари е в Рилската света обител.

"Има клевета срещу манастира и игумена, искаме истината да излезе наяве", заяви още Емил Кундев.

"Ние настояваме този акт да отпадне, защото не беше връчен преди датата на обявяване на списъка с достоизбираеми епископи кандидати за Сливенски митрополит. Всеки, който е похарчил средства за тази ревизия трябва да понесе отговорност", смята още Емил Кундев.

Решението за ревизия в Сливенска епархия и на имотното състояние на поделенията в епархията бе взето на заседание на Светия синод от 12-ти март, след като бе взето решение за повторно касиране на изборите за Сливенски митрополит от 18-ти февруари. Тогава обаче не беше обявено кога и как ще се извърши тя. Дадено беше правото на митрополит Йоан да прецени. Митрополитът обяви пред свещеници, че ще види как ще бъде направена ревизията. По информация на "Черноморие" тя е направена само в няколко църкви и в два манастира, единият от които е поморийския манастир. В църквите, които са били ревизирани служат свещеници, които са в списъка с епархийските избиратели и участват в първия етап от избора за Сливенски митрополит. Интересн е фактът, че резивия на храмове в Сливен не е правен.