Изложбата се организира от филиала на НХА - Бургас

Изложбата се организира от филиала на НХА - Бургас

Млади автори ще покажат своя прочит на графичните форми на буквите на българската азбука. Изложбата "Буквите говорят" ще бъде открита на 5-ти ноември, понеделник, в сградата на Областна управа в морския град. Тя се организира от филиала на Националната художествена академия в морския град.

Всеки един човек от детството си подсъзнателно се асоциира с много различни неща от битието му – всички те са част от обкръжаващата го среда. Тези елементи са възприемани като нещо подразбиращо се от само себе си, и ние рядко си задаваме въпроси откъде идват и защо са такива, каквито са. За държавите, използващи кирилица, и в частност България, тя (кирилицата) е непреходен фактор за формирането на самосъзнанието на индивида. След приемането на страната ни през 2007 за пълноправен член на ЕС, кирилицата става и третата официална азбука на съюза. От първостепенна важност е кирилицата да бъде представена пълноценно и достойно като несъмнен фактор за общото развитие на Европа.

Изложбата "Буквите говорят" представя млади автори от България, творящи в сферата на шрифта, типографията и калиграфията. Осланяйки се на традициите, те предлагат свой съвременен прочит на графичните форми на буквите и придават своеобразен творчески почерк във всяко едно от произведенията. Връзката минало-настояще-бъдеще тук е проследена и фиксирана от всяка една гледна точка.

Изложбата условно се разделя на три части: "Класическа типография и рисувани шрифтове"; "Градски букви, обемни букви" и "Калиграфски експерименти".