23-та Европейска нощ на учените ще се състои на 29-ти септември в Бургас. Тя е под мотото "Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията". Организатор на събитието е университет "Проф. д-р Асен Златаров", като част от консорциума от образователни и изследователски организации по проекта "К-ТРИО (Knowledge gained in Training, Research and Innovation brings more Opportunities: K*(T+R+I)=O)", координиран от Софийския университет. Проектът се финансира от програма "Хоризонт Европа". Негова основна цел е повишаване на обществената осведоменост относно значимостта на научните изследвания и дейността на учените.

Нощта на учените започва в 17:00 часа с официално откриване в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Панелът "Учени предизвикват младите" ще се проведе от 17:15 до 17:35 часа. Лекции на тема: "Компютърни системи и технологии" и "Cyber security - Предизвикателства и някои решения" с лектор проф. д-р Станислав Симеонов и "Nvidia DLSS 3:Разкриване на една от най новите игрови технологии управлявани от АI на Nvdia" с лектор гл. ас. Борис Бозвелиев.

Темата за екологията ще бъде засегната в часовия диапазон - 17:40 - 18:00 часа. Лекция на тема "Полимерите като заплаха за водните еко системи" ще чете доц. д-р Александър Димитров, а по темата "Място и значение на микроорганизмите в природата и тяхната полза за човека" ще говорят проф. д-р Валентин Ненов / доц. Х. Йеменджиев.

Вторият панел е "Младите предизвикват учените". Той започва в 18:00 часа и ще продължи до 19:00 часа. Темата за роботиката ще бъде засегната от ученици от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас. С лекцията "Информатика на бъдещето" ще участват пък учениците от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Проектът "Изследователи в триъгълника на знанието" (K-TRIO) се стреми основно да приближи учените и тяхната работа до широката общественост и по този начин да се увеличи осведомеността на хората за научните дейности и постижения, както и ефектът им върху ежедневния живот. Това от своя страна трябва да привлече и мотивира повече млади таланти към стремеж за научна кариера. По-конкретно в дългосрочен план се цели насърчаване на интереса на младите към т. нар. STEM & Art (или добавянето на изкуство към СТЕМ образованието) за подхранване на нова култура на творчество, научно любопитство, иновативен дух и отговорност към опазването на околната среда, както и повишаване на обществената готовност за ангажиране в гражданската наука, отворената наука и отворените иновации.

С това биха се подобрили възможностите на изследователите да взаимодействат с деца и студенти и да се включват в дейности на гражданската наука заедно с тях. Ще се повиши репутацията и популярността на изследователските екипи и организации и техният принос за икономическото и регионално развитие. Така обществеността ще бъде далеч по-наясно с това какво се случва с образованието, научните изследвания и иновациите като основни двигатели на знанието, с огромно въздействие върху ежедневието и работата на гражданите и върху устойчивото бъдеще. Ще се повиши и общественото разбиране за политиките и програмите на Европейския съюз, със специален акцент върху бъдещето на европейското научноизследователско пространство, устойчивото възстановяване и зелената и цифровата трансформация.

Галерия