Има солидни научни доказателства за това, че тай чи чуан, най-популярният вътрешен стил в ушу, може да бъде много полезен за хора с болестта на Паркинсон, каза Стефан Колев. Снимка Архив Черноморие-бг

Има солидни научни доказателства за това, че тай чи чуан, най-популярният вътрешен стил в ушу, може да бъде много полезен за хора с болестта на Паркинсон, каза Стефан Колев. Снимка Архив Черноморие-бг

Стефан Колев (www.stefankolev.eu) е президент на Българската Федерация по ушу и вицепрезидент на Европейската федерация по ушу, основател на спортен клуб "Бейсин" - един от най-старите клубове по ушу в България (www.beixing.org)

- Какво е ушу – древно китайско бойно изкуство, станало известно в света под името "кунг-фу".

- Ушу е китайската дума за кунг-фу. Освен набор от бойни техники и упражнения, ушу е също философия и начин на живот. В ушу има стотици стилове, най-известния от които е тай чи чуан.

- Има ли сериозни научни доказателства за влиянието на ушу върху пациенти с различни болести?

- Има солидни научни доказателства за това, че тай чи чуан, най-популярният вътрешен стил в ушу, може да бъде много полезен за хора с болестта на Паркинсон, за хора, прекарали инсулт, за болни от диабет и др. Няколко проучвания са изследвали ефектите на тай чи върху болестта на Паркинсон и резултатите са повече от положителни. Тай чи е комплекс упражнения за ума и тялото, които съчетават плавни движения, дълбоко дишане и медитация. Доказано е, че подобрява баланса, координацията, гъвкавостта, силата и цялостното физическо функциониране при хора с паркинсон. Паданията са често срещано и понякога животозастрашаващо събитие при пациенти с болестта на паркинсон. Установено е също, че тай чи намалява риска от падане, подобрява походката и стойката и подобрява цялостното качество на живот на хората с паркинсон.

Едно проучване, публикувано в New England Journal of Medicine през 2012 г., демонстрира, че хората с болестта на Паркинсон, които са участвали в класове по тай чи, са имали значително подобрен баланс, координация и функционален капацитет на тялото в сравнение с тези, които са правили просто упражнения за сила и разтягане. В изследването са участвали 195 пациенти болни от паркинсон. Те са разделени на три групи – едната група тренира тай чи, другите две групи тренират с различни упражнения с тежести за разтягане и сила. Тренировките са по 60 минути, 2 пъти седмично в продължение на 24 седмици. Групата, тренираща тай чи се представя най-добре, като резултатите са средно с около 60-70% по-добри в сравнение с останалите две трениращи групи – по-малко падания, по-широк диапазон на движенията, по-голяма гъвкавост. Например трениращите тай чи имат 67% по-малко падания в сравнение с групата, която прави тренировки за разтягане. Ефектите от тай чи се запазват до 3 месеца след прекратяване на тренировките.

Точните механизми, чрез които тай чи е от полза за хората с болестта на Паркинсон, не са напълно разбрани, но се смята, че бавните и контролирани движения на тай чи помагат за подобряване на двигателния контрол, баланса и координацията. Освен това, аспектът ум-тяло на тай чи може да помогне за намаляване на стреса и тревожността, които обикновено се изпитват от хора с паркинсон.

- Има също сериозни проучвания на ефектите от тренировки по тай чи върху пациенти с диабет тип 2?

- Публикации в Националната медицинска библиотека към държавния американски здравен институт показват резултати от изследване, проведено върху 798 пациента. Заниманията с тай чи свалят кръвната захар практически при всички пациенти. Дългосрочните тренировки по тай чи могат да контролират кръвната захар, което е от голямо значение, тъй като се очаква, че до 2040 година в света ще има над 600 милиона души, болни от диабет. Диабетът се превръща в трето по значимост заболяване след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.

Тренировките по тайчи предлагат всички предимства на останалите спортове, без негативните ефекти – не натоварва ставите и сухожилията и може да се практикува почти навсякъде, без да изисква специални уреди.