Момчил Карамитев прие лично отличието на церемония в ОбС. Снимки Бургас без цензура

Момчил Карамитев прие лично отличието на церемония в ОбС. Снимки Бургас без цензура

Във времето много хора са дали своя голям принос за развитието на Бургас и са прославяли името му в страната и чужбина. Днес още няколко заслужили личности бяха удостоени с почетни звания и награди по време на тържествената сесия на Общинския съвет по повод празника на града – Никулден.

С най-високото отличие – „Кавалер на сребърния кръст на свети Николай“, бе удостоен посмъртно големият български актьор Апостол Карамитев. През настоящата година се навършват 100 години от рождението и 50 години от смъртта на многоликия и неповторим актьор, чийто земен път е ярка диря в културния живот на града и страната ни. Наградата получи синът на актьора – Момчил Карамитев.

Други трима бургазлии получиха званието почетен гражданин на Бургас.

Носител на званието стана Христина Арсенова – преподавател, режисьор и директор на Държавен куклен театър – Бургас. През 1988 година Христина Арсенова се дипломира в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Режисура за куклен театър“ в класа на Юлия Огнянова. През 1988 година, след като завършва Академията, идва в Бургас и започва работа като режисьор. Работи в Кукления театър до 1992 година, след което излиза на свободна практика. През 1994 година се явява и печели конкурса за директор на Държавния куклен театър – Бургас, като тази длъжност Христина Арсенова изпълнява до днес.

Другият носител на званието „Почетен гражданин Община Бургас“ е художественият ръководител на Фолклорен танцов ансамбъл „Лазур“ Бойчо Янев. Благодарение на неговия всеотдаен труд общо над 1800 бургазлии са израснали като танцьори в ФТА „Лазур“. Дългогодишната творческа биография на ръководения от него ансамбъл включва над 2800 самостоятелни и съвместни концертни изяви в страната и чужбина. Ансамбълът е носител на специални награди от над 30 международни фолклорни фестивала. Навсякъде ансамбъл „Лазур“ оставя ярки следи, създава запомнящ се образ на Бургас, България и нейното неизчерпаемо фолклорно богатство.

Носител на званието „Почетен гражданин на Община Бургас“ стана и Манук Манукян посмъртно. Отличието бе прието от неговата сестра Хермина Манукян. Роден е в Бургас, града с който свързва целия си живот и на който отдава цялата си енергия. Учи в Механотехникума и успоредно с това участва в кръжока по изобразително изкуство на художника Енчо Рачев. Работи като художник по рекламата в Общинското предприятие „Отдих и украса” и участва в общи и самостоятелни изложби на града. През всичките тези години се вълнува от екологичните проблеми на Бургас, от чистотата на Черно море и запазването на неговото биоразнообразие.

През настоящата година Общински съвет - Бургас въвежда свое отличие, с което цели да стимулира управителите на общински търговски дружества да работят ефективно, като ежегодно определя един от тях за „Общински мениджър на годината“. За постижения в областта на висшия мениджмънт в Бургас и прилагане на най-добрите практики в управлението грамотата „Общински мениджър на годината“ се присъжда на проф. Христо Бозов – управител на „Комплексен онкологичен център“ ЕООД.

С отличието „Ключ от Кулата“ за заслуги в развитието на българската музика и популяризирането на Бургас бе удостоен Мустафа Чаушев - изпълнител на десетки популярни български песни, с дълга и впечатляваща музикална кариера. Мустафа Чаушев печели голямата награда в първото издание на конкурса „Бургас и морето“ през 1973 г., носител е на още много престижни отличия. През 2018 г. на днешния ден Мустафа Чаушев е удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Бургас“.

Отличие „Ключ от Кулата“ за заслуги в развитието на българския спорт и популяризирането на Бургас като център на шахмата получи Живко Жеков - председател на клуб „Бургас 64“ и личен треньор на Нургюл Селимова, вицешампион в Световната купа по класически шах, европейски шампион заедно с националния ни отбор и носител на златен медал от същото първенство. Живко Жеков е открил и спечелил за шахмата много млади таланти, треньор от най-висока класа, който знае как се създават шампиони.

Плакет на Община Бургас за принос в развитието на културата и служба на обществото се връчва на Бисерка Граматикова, изтъкнат музикален педагог, музиколог, краевед и критик. Дългогодишен преподавател в Национално училище по музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“. Тя е носител и на „Кристално огърлие“ - най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Плакет на Община Бургас за принос в развитието наз елената система на града и служба на обществото се връчва на Донка Петрова - един от специалистите с най-голяма заслуга днес Бургас да има толкова богата, разнообразна на растителни видове и прекрасно поддържана Морска градина. Донка Петрова има дългогодишна практика в изграждането и залесяването на приморския парк, както и в създаването на цветните композиции.

С „Почетна значка на Община Бургас“ бе награден Николай Христов Христов. На 4 юни 2023 г. на бургаския плаж се случва инцидент, който можеше да завърши трагично за двама братя на 14 и 8 години, ако не е била бързата, смела и сърцата реакция на Николай Христов. Той успява не само да хване двамата братя с по една ръка, но и да ги задържи до пристигането на спасителните екипи. Благодарение на Николай са спасени са два млади живота.

С „Почетна значка на Община Бургас“ бяха наградени Кръстьо Буцев и Георги Соваджиев - и двамата от Ямбол. На 11 декември 2022 г., близо до с. Младиново, община Свиленград, се случва инцидент с автобус, превозващ бургаски туристи. На смрачаване, превозното средство излиза от пътя, събаря мантинелата, обръща се странично и спира в дървета, преди да пропадне в дълбоко дере. При катастрофата загива 68-годишна жена, а 19 души, сред които и 2 деца, са ранени. Благодарение на оказаната навреме помощ от двамата граждани и на намесата на полицията, всички пътници са извадени от превозното средство.

На тържествената сесия на Общинския съвет присъстваха народни представители, носители на почетни звания и отличия на Община Бургас, областният управител Пламен Янев общественици и други.

„Хората, които днес бяха удостоени с почетни звания и награди имат голям принос за нашия град и обществото. Нека техните дела бъдат светъл пример за повече наши съграждани“, каза по време на сесията кметът Димитър Николов.

„Уважаеми колеги, ние сме в началото на един нов мандат. Искрено вярвам, че Общинският съвет и Община Бургас, начело с кмета Димитър Николов, ще отстояваме добрите идеи за нашия град. Ще намираме път в различията си и за пореден път Бургас ще бъде еталон за успешно управление. Нека свети Николай Чудотворец да закриля града ни и нашите съграждани“, каза председателят на Общинския съвет Михаил Хаджиянев.

Галерия