"Списъкът с професии, които се изучават в училище, ще бъде преосмислен. Това се налага, за да бъдем с една крачка напред и по-близо до бъдещето", каза заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева при откриване на Националните дни за учене през целия живот в Стара Загора. "В следващите 15 години се очаква 70% от днешните професии да се трансформират или да изчезнат и затова е изключително важно да се създаде култура на учене през целия живот", допълни тя.

Това налага и обновяване на списъка с изучавани професии. То се осъществява с помощта на секторни съвети, в които влизат работодатели, браншови организации, представители на синдикатите, професионалните гимназии и висшите училища.

Обсъжда се идея за създаването на специализирани фондове, чрез които ще се подпомага процеса на учене през целия живот. Към момента финансирането се осъществява по различни програми и мерки за заетост. При тях са налични периоди, когато такива обучения се предлагат в изобилие, и други, в които почти липсват. Именно затова предстоят законови промени, целящи подпомагането на процеса.

По време на форума бяха предоставени възможностите по проект "Изпълнение на обновените приоритети на Европейската програма за учене на възрастни". Той се изпълнява пилотно в областите - Силистра, Бургас, Враца и Търговище и представя възможностите за допълнителни обучения и валидиране на умения на възрастни.

Във форума участва и областният координатор за учене през целия живот за област Бургас - проф. Севдалина Турманова. Тя е носител на наградата "Златен ключ" за съществен принос към изпълнението на Европейската програма за учене на възрастни и за активна дейност като координатор за областта.