Часовникът бе монтиран днес следобед. Снимки Лина Главинова

Часовникът бе монтиран днес следобед. Снимки Лина Главинова

Монтираха чешкия механизъм на Часовника и той отново ще започне да отброява минутите за бургазлии и гостите на града. Механизмът е поставен в реставрирания стар корпус Часовника. 

Както "Черноморие" първи писа, Часовникът не работи от четири три месеца и механизмът му ще бъде сменен, защото е морално остарял и е невъзможно да бъде ремонтиран. Тогава Община Бургас взе решение да бъде закупена нова задвижваща система, която ще помогне Часовника да работи още дълго време.

На 29-ти януари стария механизъм бе демонтиран. Реконструкцията е планирана така, че Часовникът да запази познатия си образ с тройния циферблат. Поправките засегнаха само скритите под кутията части.

Стъклата, предпазващи и затварящи циферблата, са сменени с нови от прозрачен полимерен материал, за по-дълга устойчивост  и безопасност. Целият алуминиев корпус е обработен с абразивна струя за премахване на старите слоеве боя, след това са отстранени всички дефекти  и кривини по корпуса, а той е боядисан в оригиналните си цветове. Целият процес по ремонта се ръководеше от бургаския художник Кольо Кехайов. Циферблатите и стрелките са изработени в София от часовникаря Гаро Шадиян.

Междувременно Община Бургас стартира благоустрояване на пространството около Часовника. С новото архитектурно решение ще бъдат подменени настилките и ще се внесат допълнителни художествени елементи. Старите маринистични пластики, с които всички сме свикнали, ще останат по местата си.

Галерия