Гимназията е дала образование на стотици бургазлии, влюбени в морето

Гимназията е дала образование на стотици бургазлии, влюбени в морето

Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна повече като бургаското Морско училище, празнува своя 60-ти рожден ден. Гимназията, която са задършили стотици бургазлии, ще отбележи подобаващо кръглата годишнина. Учебната 2018/2019 година е посветена на 60-ия рожден ден на Морското. В гимназията дадоха началото на инициатива за събиране на пластмасови капачки. Те ще бъдат предадени, а с получените средства ще бъде закупен тренажор. "Той ще се ползва от нашите ученици, както и от курсистите на нашия Квалификационен център", каза пред "Черноморие" директорът Христина Жабова. Преди броени дни тя спецели обявения от Регионалното управление на образованието в Бургас конкурс за длъжността. Досега тя ръководеше учебното заведение с временна заповед, след пенсионирането на дългогодишния му директор Панайот Жечков.

Програмата, посветена на годишнината, включва серия от прояви, събития и концерти през цялата учебна година. Една от инициативите е Седмица на професията. Две пресаташета ще се срещнат с учениците и ще ги запознаят със своите професии. Първата среща е с Христо Узунов - отговарящ за връзките с медиите в Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас. Тя ще бъде на 29-ти ноември. На 3-ти декември в рамките на Седмицата на професиите в гимназията ще гостува Катя Куцарова - пресаташе на "Митница" - Бургас.

Турнир по волейбол ще зарадва ученици и учители. отборът, който се класира на първо място ще премери сили на финала срещу сборния отбор на учителите. Финалната среща ще се играе на 7-ми декември.

Преди това ще се проведе среща разговор с капитан Христо Мушков в рамките на проявата "Влез в час с БНР".

На 4-ти декември тържествата ще започнат с поставяне на цветя пред паметника Владимир Заимов в двора на гимназията. След това ще се проведе тържествен Педагогически съвет с участието на бивши учители и директори на Морското. Празничният концерт е на 5-ти декември от 18.00 часа в драматичен театър "Адриана Будевска". В него ще участват Духовият оркестър и хор за патриотични песни на ПГЕЕ "Константин Фотинов", хор "Трепетлика" с ръководител Пепа Запрянова, хор на ветераните "Маяк", гайдарският състав от СУ "Добри Чинтулов", хор от Центъра за професионално и личностно развитие, танцов състав "Деултум" от село Дебелт, оркестър "Жарава", Лазар Налбантов и дует "Бургас".