Бургаското Морско училище празнува своя патронен празник днес. Снимка Архив

Бургаското Морско училище празнува своя патронен празник днес. Снимка Архив

Бургаската Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Свети Никола", известна още като Морското училище, празнува патронния си празник днес. На днешния 6-ти декември, Никулден, Православната църква почита свети Николай Чудотворец. Името на светеца, покровител на рибари и моряци, носи и професионалната гимназия.

Известни бургазлии са завършили Морското училище и споделят на какво ги е научило времето, прекарано там.

 

Димитър Маджаров: В Морското кандидатствахме най-добрите по успех

"Навремето училището беше едно от най-елитните в град Бургас за мъжки специалности. Учениците, които кандидатстваха бяха едни от най-добрите по успех", това споделя Димитър Маджаров – един от възпитаниците на бургаското Морско училище. Той е завършил първия випуск на ССУМОР Първа рота, Втори взвод.

"Училището ми даде знания, относно специалността "Корабни машини и механизми". Друго, което отличаваше училището тогава беше, че бяхме първия випуск на Военизирано морско средно училище, а това означава, че бяхме непрекъснато от понеделник до петък, а излизахме в отпуск в събота и неделя", разказва Маджаров.

Той признава, че по време на обучението си се е научил на колективизъм, дисциплина, ред.

"До сега с много от колегите продължаваме да се чуваме и виждаме. Хубави години-с удоволствие винаги се сещам за прекараните години в него", споделя още Димитър Маджаров.

След Морското училище, завършва Университет по хранителни технологии в град Пловдив – със специалност "Технолог по месото", професия, която и в момента практикува. Името на Димитър Маджаров се свързва с една от най-големите фирми производители на колбаси и деликатеси от месо.

"А Морското ме научи как а изпълнявам задачите бързо, никога да не закъснявам за среща", допълва Димитър Маджаров.

 

Димитър Гочев: Морското ме подготви за живота

"Морското училище ме подготви за живота“", признава Димитър Гочев. Той е завършил тогавашното ССУМОР. Бил е в Първа рота, Четвърти взвод, специалност "Експлоатация на пристанищата и водния транспорт".

"Учих икономически предмети, но се наложи да се преорентирам. Трябваше да започна обучението си отново - закона на Ом, термодинамика и двигатели с вътрешно горене, газови турбини. Всичко за което колегите във Варненското училище учат 5 години.

Мога да кажа, че ССУМОР ме подготви за живота. Научи ме да ценя колегите си. Да не се надценявам, защото морето не прощава.  Мисля, че бяхме едно голямо семейство и че останахме такива във времето", признава Димитър Гочев.

От 20 години той работя като корабен механик за американски синдикат, който обединява над 4000 механици и капитани. Всички кораби плават под американски флаг.

 

Николай Киров: Обучението ми в Морското ме научи на дисциплина и упоритост

"Обучението ми в Морското училище ме научи на дисциплина и упоритост", това споделя Николай Киров. Учил е в гимназията по времето, когато тя е била военизирана. Бил е в Първа рота, Трети взвод на ССУМОР,  специалност "Корабни машини и механизми".

"Постъпването в ССУМОР беше за мен едно предизвикателство, защото се наложи още на 15 години да поема пътя на самостоятелен човек. Отделих се от семейството и започнах нов живот, с нови хора и порядки", споделя Николай Киров.

"Наученото от Иван Димов – преподавателя ми по математика, ми помага ежедневно в бизнеса, който развивам. Техническите умения, които придобих, благодарение на г-н Гърненков и теоретичните знания от г-н Воденичаров, ми помогнаха, както по време на следването ми в университета, така и в живота.

Дисциплината и точността, на които ни научи взводния – Д. Димитров, както и загрижеността и човечността, които ни показа ротния - Ж.Николов, остават за цял живот", споделя той.

След Морското училище, завършва ВТУ "Ангел Кънчев" - Русе със специалност "Инженер селскостопански машини". Целият му трудов стаж е в селското стопанство. В момента има собствен бизнес отново в сферата на земеделието.

"Щастлив човек съм, тъй като съм дарен с прекрасно семейство и много внуци, които са основната радост в живота ми.

Обучението в Морско училище ме научи на дисциплина и упоритост, които ми помагат цял живот. Научи ме на самостоятелност и борбеност, даде ми възможност да живея и общувам с прекрасни хора, които ми останаха верни приятели завинаги", допълва Николай Киров.

 

Александър Бозаков: В Морското възмъжахме и създадохме приятелства

"В Морското училище възмъжахме и създадохме трайни приятелства", споделя Александър Бозаков. Той е завършил ССУМОР, като бил част от Първа рота, Четвърти взвод, специалност "Експлоатация на пристанищата и водния транспорт".

"По наше време интересът към Морското училище беше изключително голям, защото предлагаше добри специалности и успешна реализация. Възпитаниците на училището бяха със солидна предварителна подготовка и сериозен потенциал за развитие. Морското ни даде добра професионална, интелектуална и физическа подготовка. Там възмъжахме. Създадохме трайни приятелства, които продължават и до днес. Училището ни научи на упоритост, умения да се справяме с трудностите и да не се предаваме", допълва Александър Бозаков.

"Имахе много добри преподаватели и командири. Аз винаги съм проявявал интерес към литературата и завърших магистратура «Българска филология", а след години и магистратура: "Маркетинг и връзки с обществеността в образованието, науката и културата".

Над 30 години  работих като журналист във вестници, радио, телевизия, като PR. Член съм на Контралния съвет на Съюза на българските журналисти.

Подготовката от Морското училище ме научи на системност, последователност, непримиримост. На честност, уважение към другите, да ценя позитивната енергия.

В момента съм учител в Професионална техническа гимназия - Бургас. Опитвам се да разговарям с учениците, че не трябва да пропиляват времето си и че трябва да отделят от него за професионалната и общата си подготовка, да бъдат добронамерени и да ценят околните. От всеки един от нас зависи да си поставя по-викоки цели и да положи усилия да ги постигне", допълва Александър Бозаков.

 

Тонко Фотев: Морското училище ме научи да бъда мъж

"Морското училище ме научи да бъда мъж", това споделя Тонко Фотев. Той е завършил гимназията, тогава Морски техникум, специалност "Корабни машини".

"Училището ни даде нови хоризонти във времена, когато излизането извън страната не беше лесно.. Видях друг свят. Като механик се запознах и с моряшкия живот. Беше ми мечта да работя, това което учих, но за съжаление не се случи", разказва Тонко Фотев.

Животът му се развива в съвсем различна посока. А последните години той реализира различни проекти и събития в качеството си на почетен консул на Руската федерация в Бургас.