NesebarMoto3

NesebarMoto3

Мотористи правят акция за кръводаряване

техни близки и приятели ще дарят кръв.

"Всяка година ние, членовете на  "Несебър Мото" организираме някаква благотворителна акция. Предходните години деянията ни в тази насока бяха свързани с набиране на средства за закупуване на инвалидни колички, за нуждаещи се хора от финансова помощ във връзка с животоспасяващи операции и други. Тази година решихме кампанията да е по-мащабна и да помогне на повече хора, а не да е насочена към конкретен човек. Затова се свързахме с д-р Бояджиев, началник на Кръвния център в Бургас, и заявихме своето желание да проведем тази акция по кръводаряване. Той ни насочи към БЧК, защото те имат възможност, материална база и хора, които да ни помогнат да осъществим нашата идея. От нас се искаше само да осигурим най-малко 10 души, които биха дарили кръв, за да си заслужава идването на медицинските екипи от Бургас. Аз лично се надявам в акцията да се включат много повече хора, въпреки че част от членовете на клуба не живеят постоянно на територията на Несебър и специално по това време на годината не са тук. Надявам се обаче освен нас и други граждани да станат съпричастни и да извършат хуманния акт. Денят е петък, часовете също са избрани така, че дори работещите хора да могат да излязат по време на своята обедна почивка и да дарят кръв. Аз самият също съм на работа, но ще намеря време, за да дам своя принос към инициативата", заяви Павел Вълнев, член на управителния съвет на клуба.

Клубното ръководство на СНЦ "Несебър Мото" е отправило покана и към други спортни клубове, сдружения и организации да се присъединят към благотворителната инициатива.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, тежащ поне 50 кг, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, може да дари кръв. Кръводаряването отнема само 20-30 минути.  Всички материали и консумативи, които се използват при кръводаряването са стерилни и се употребяват еднократно, така че за дарителя няма опасност от заразяване. Жените могат да дават кръв до четири пъти в годината, а мъжете - до пет. Освен това всеки кръводарител може да получи резултатите от направените му изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

И въпреки, че с всяка изминала година броят на доброволните кръводарители намалява, 162 000 души са дарили 82 230 л през 2010 г., с което е спасен животът на много родилки, болни, пациенти с трансплантации или хора, преживели инцидент или тежка операция.