Според генералът, всяко разхлабване на мерките ще доведе до нов ръст на заболели. Снимка Министерски съвет

Според генералът, всяко разхлабване на мерките ще доведе до нов ръст на заболели. Снимка Министерски съвет

Когато излязат в парковете, ще се влоши ситуацията. Струпването на хора може да доведе до усложнение на епимедиологичната обстановка. Движението на повече хора води до повишаване на опасността, каза генерал - майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - шеф на Националния щаб за борба с корона вируса в отговор на въпрос на журналисти.

Според него, когато се разхлабват мерките всички трябва да са наясно с опасността.

"Цената на всяко облекчаване на мерките ще даде ръст на заболяваемостта. Трябва да имат воля управляващите да дадат назад с мерките, докато спадне заболяваемостта", каза още генерал - майор Мутафчийски.

Според него, отхлабването на мерките трябва да бъде съобразено с наличието на свободни легла в интензивните отделения. Това е реалната предпоставка за отпускане на мерките.

В момента заболяваемостта в страната върви нагоре, след като сме били в относително плато с незабежим пик до преди две седмици.

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от вчера, 26-ти март, се разрешават разходките в парковете. Кметовете по места трябва да решат как ще става това.

Здравният министър разреши разходка в парковете, плажът ще е достъпен