Днес все още разходката в Морската на Бургас е забранена. Снимка Архив Черноморие-бт

Днес все още разходката в Морската на Бургас е забранена. Снимка Архив Черноморие-бт

Здравният министър Кирил Ананиев разреши със своя заповед разходките в парковете и градините. Това се позволява на деца до 12 години, придружавани от родител или членове на семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 09.30 до 18.30 часа всеки ден.

Също така в парковете и градинките ще имат право да се разхождат собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 09.30 часа и след 18.30 часа всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки.

Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути.

Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините.

Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

В Бургас спортуват на открито, въпреки забраните

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

Достъпът до плажа ще бъде в община Бургас, съобщиха от Общинския кризисен щаб в морския град. От там ще обяснят утре, 27-ми април, как ще става реда да разходки в парковете и Морската градина.