Музеят ще се намира близо до древния град Троя

Музеят ще се намира близо до древния град Троя

Музеят "Троя" отваря врати до броени дни близо до Чанаккале. Това ще бъде един от най-значимите съвременни археологически музеи в света. Създаването на музея е част от редицата културни инициативи през 2018 година, която в чест на 20-тия юбилей от включването на антична Троя в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО бе обявена от Министерството на културата и туризма на Турция за "Година на Троя".

Музеят е построен в близост до входа на Троянските руини, върху откритаплощ от 37,250 кв. м. Основната сградае разположена на 12,765 кв. м, а височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град.

В него на 3 000 кв. м изложбено пространство ще бъдат представени около 2 000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир - "Илиада" от двореца "Топкапъ", 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, върнати от САЩ през 2012 г., както и статуята на Омир и 5 монети от Археологическия музей в Измир.

Посетителите ще бъдат посрещнати на четири етажа с изложени експозиции на древни произведения, разкриващи археологическата история на района Троада, Бронзовата епоха на Троя, Илиада и Троянската война, Троада и Илион от Древността, Източен Рим и Отоманския период и Троянските следи.

Културното наследство Троя ще оживее по вълнуващ начин в новия музей, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация ще представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. А Чанаккале, наричан още малкият Истанбул, като своеобразен събирателен център на миналото и настоящето, обединяващ източната и западната култура ще се превърне в една от най- значимите дестинации на световното културно наследство.

Галерия