Сега цялата сграда ще се стопанисва от РИМ - Бургас

Сега цялата сграда ще се стопанисва от РИМ - Бургас

Регионалният исторически музей в Бургас вече ще стопанисва цяла сграда на улица "Алеко Богориди" №21. Археологическата експозиция на РИМ се помещава в дясната половинана на сградата. Лявата част дълги години беше ползвана от Регионална библиотека "Пейо Яворов". През 2021 година сградата бе освободена, след като библиотеката се премести в новия си дом. Година и няколко месеца тази част от сградата стои празна.

Областният управител на област Бургас Мария Нейкова предостави на РИМ безвъзмездно с договор за управление сградата.

Сградата, построена през 1894 г., е културна ценност с местно значение. В предварителни разговори директорът на РИМ Милен Николов сподели, че след приключване на процедурата по прехвърлянето правата на управление започват да се търсят средства за цялостен ремонт на сградата, обособяването на втория етаж на зала за временни изложби и музейна библиотека, както и разширение на експозиционната площ на Археологическия музей. Съгласно условията в договора не се допуска промяна на функционалното предназначение на сградата.

Целта на държавата е да съхрани и предоставя имотите си в партньорство с други организации, които извършват дейности с висок обществен принос, какъвто е Регионалния исторически музей. По този начин се гарантира запазването на сградата и се предоставя възможност новият стопанин да кандидатства по програми и проекти за поддръжката й и разширяването на дейностите си, защитавайки максимално обществения интерес.