Koncert

Koncert

Музикална мартеница за децата на Варна предимно за малчугани от 3 до 10-годишна възраст, защото ще бъдат представени възможностите на различни музикални инструменти и всеки желаещ ще може да опита да посвири на тях.

Интерактивният проект се нарича „Квартет“ и в него ще се изявят повече от 30 млади музиканти. Входът е свободен за деца и родителите.
Проявата е част от програмата на община Варна и НУИ "Добри Христов", наречена "Варненско лято за деца", която се провежда с голям успех сред
малките жители на морския град вече пета година. Този път в центъра на концерта ще бъде камерната формация, а като тема е изведена най-популярната й разновидност – квартетът. Ще бъдат представени различните форми за камерна изява – дуо, трио, квартет, а изпълнения на обичани фрагменти от световното музикално наследство ще илюстрират техните възможности.
Спектакълът ще ръководят Маестрото – Страцимир Павлов ,и Виола – Руми Петрова, които с интересни разкази ще събудят любопитството на децата. И двамата са изявени варненски музиканти и вече са любимци на участниците в предишните четири издания на проекта.
"Всяко дете носи музиката в себе си, затова на всички наши гости ще поднесем пъстра музикална мартеница, която, искрено вярвам, ще им помогне да отключат таланта в себе си", коментира Руми Петрова.
Участниците в спектакъла са ученици от 1-ви до 12-ти клас, а финалът ще бъде сложен от училищния оркестър на НУИ "Добри Христов". Изпълненията ще бъдат кратки, увличащи и заредени с настроение и усмивки към публиката, като предизвикват малките слушатели да пляскат, пеят и барабанят в ритъма на музиката. Така децата ще възприемат по-емоционално Шуберт, и танца на малките лебеди от "Лебедово езеро" на Чайковски, и марша на тореадора от "Кармен" на Бизе, уверяват организаторите.