Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който ще бъде солист на концерта в четвъртък

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който ще бъде солист на концерта в четвъртък

Музиката на Астор Пиацола ще звучи в залата на Държавна опера Бургас. Музикалната проява е озаглавена "Пиацола - последният концерт!...". Атрактивният музикално-сценичен проект е поредното естетично предизвикателство в програмата на "Сезон 2022/2023" на бургаския културен институт, в която се съчетават различни музикални жанрове, представени чрез разнообразни изразни средства. Музикалните мотиви, които ще прозвучат на концерта в четвъртък, са вплели в себе си заряда на самобитния вкус към живота, характерен за Южна Америка, както и отношението към емоционалното взаимодействие в танца на един мъж и една жена, в който се отразява вселена от чувства, красота на движения, ритми в обертоновете на страстта… Тангото е популярен жанр в изкуството – има различни направления – танго музика, танго поезия и танго танц. Възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. Тангото е философия, специфично светоусещане, изразено чрез тоналността на чувствеността и водовъртежа от емоции.

Маестро Астор Пиацола е признат в историята на музиката като обновител на аржентинското танго, като по неповторим начин го издига от "музика на улицата" до музика, изпълнявана в концертните зали. Според специалистите, неговото творчество е достъпно както за ценителите на класиката, които се отличават с изискан вкус, така и за почитателите на други музикални жанрове.

Зад диригентския пулт на 24-ти ноември застава маестро Деян Павлов.

Бандонеонът е любим инструмент на Стоян Караиванов, който ще бъде солист на концерта в четвъртък. Той е носител на поредица награди от национални и международни конкурси по акордеон и баян. Младият музикант е първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система. Отличен е с почетна грамота за показано високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата, Той е първият музикант от младото поколение, който е изпълнил цялото творчество на Астор Пиацола за бандонеон и оркестър, включително легендарната програма "Пиацола – последният концерт",  която повтаря последния концерт на композитора в Атина – 3 юли 1990 г. в гр. Атина, Гърция. Именно тази програма ще прозвучи в залата на Операта в четвъртък. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас в четвъртък ще бъде Христо Белчев. В четвъртък в залата на Операта ще бъдат изпълнени: "Tres Tangos" за бандонеон и оркестър, "Адиос Нонино", "Аконкагуа" - Концерт за бандонеон и оркестър.

"Пиацола - последният концерт!..." е на 24-ти ноември от 19.00 часа в зала Опера.

Галерия