Дни на австрийската музика и изкуство се провеждат всяка година в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Дни на австрийската музика и изкуство се провеждат всяка година в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Музиката на Щраус ще пренесе атмосферата на Виена в Бургас. В периода от 15-ти до 20-ти юни морският град ще бъде домакин на традиционните Дни на австрийската култура и изкуство. В залите и откритите пространства на експо център "Флора" ще прозвучи музиката на Щраус, Шуберт, Моцарт, Вагнер и Брамс.

Организатори на събитията са Австрийско посолство в София и Община Бургас.

На 15-ти юни от 19:00 часа ще започне Виенска вечер с танци по музика на Щраус и Шуберт, с участието на пианистката Дария Кръстева и балетна школа "Марина Змеева" към танцово студио "29". Вход свободен. Експо център "Флора" - централен вход.

На 16-ти юни от 18:00 часа "От барока до класиката" - вокален концерт на ученици от класа по класическо пеене на Биляна Данаилова в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас, акомпанимент - Миглена Славова и Иво Гичев. Вход свободен. Експо център "Флора" - зала 4.

На 19-ти юни от 18:00 часа - "Локация Westbahnchoff Wien" - музикално - театрален спектакъл с участието на Илиана Тодорова - пиано, Биляна Данаилова - сопран, Мария Цветкова - сопран и Румяна Кралева - актриса. В програмата ще звучи музиката на Шуберт, Моцарт, Вагнер, Рихард Щраус, Брамс. Вход свободен. Експо център "Флора" - зала 4.

На 20-ти юни от 19:30 часа концерт на "Amatis Trio". Билети на касата на експо център "Флора". Експо център "Флора" - зала 2.

Триото "Amatis" е основано в Амстердам през 2014 г., в момента музикантите живеят и работят в Залцбург, Австрия. Германската цигуларка Леа Хаусман, британският виолончелист Самуел Шепърд и нидерландско-китайският пианист Менджие Хан са известни със своята енергия, проницателност, креативност, общуване и страст. Триото се смята за един от водещите ансамбли на своето поколение.

Трио "Аматис" е изнасяло концерти в 43 страни на 5 континента и е печелило много големи международни конкурси и награди. Те са артисти от новото поколение на BBC Radio 3 и са избрани за ECHO Rising Stars (Европейска организация на концертните зали) от Elbphilharmonie Hamburg, Köln Philharmonie, Festspielhaus Baden-Baden и Dortmund Konzerthaus. Триото е удостоено с някои от най-престижните музикални награди от цял ​​свят, включително Kersjesprijs от Ниделрандия и наградата Borletti-Buitoni Trust Fellowship.

Трио "Аматис" издаде своя дебютен компактдиск на AVI Records, включващ музиката на Енеску, Равел и Бритън. Дискът получи висока оценка от критиците и спечели включването на ансамбъла в "Изпълнители за гледане" на списание Gramophone.

Техният силен ангажимент към съвременната музика им дава повод да сформират "Наградата за композиция на нидерландското пиано трио", целяща да насърчи младите композитори да разширят репертоара на триото. Междувременно за тях за композирани поредица от музикални произведения, а те вече са изпулнили премиерно 15 от тях. Най-скорошното изпълнение е на Moorlands на шведския композитор Андреа Тароди – произведението е включено в програмата за концерта в Бургас.

И Леа, и Сам свирят на много фини инструменти на френския лютиер Жан /Батист Вийом, любезно предоставени от щедри меценати чрез Международното дружество за цигулки "Beares".