В Бургас ще бъде първата българска прожекция на фирма Паразит, уточни Стефан Китанов (в средата). Снимка Черноморие-бг

В Бургас ще бъде първата българска прожекция на фирма Паразит, уточни Стефан Китанов (в средата). Снимка Черноморие-бг

От утре 5-ти март на касата на драматичен театър "Адриана Будевска" пускат в продажби билетите за международния "София филм фест на брега". Тазгодишното 18-то издание на кинофорума ще се проведе от 14-ти до 22-ри март. Програмата за излъчването на филмите вече е готова. Цената на билетите се запазват същите от миналата година. Стойността на единичен билет е 8 лева. Преференции има за ученици, студенти и пенсионери. Те могат да си закупят билет на цена 6 лева. "За първи път досега преди откриването на бургаския кинофестивал ще има извънредна прожекция на филм. Това е южнокорейският "Паразит" на режисьора Понг Джун Хо, носител на четири статуетки "Оскара". 132-минутната лента ще бъде излъчена извънредно на 14-ти март от 15.00 часа. Това ще бъде първата българска прожекция на филма и ще стане 4 часа преди официалното откриване на "София филм фест на брега", каза Стефан Китанов - Кита, директор на международния "София филм фест". Заради служебни ангажименти художественият директор на бургаския кинофестивал - проф. Георги Дюлгеров не присъства на пресконференцията. Неговият ученик, Китанов, предаде поздравите на именития си учител.

"Паразит“ ще има и втора прожекция, която е включена в програмата на 18-то издание на "София филм фест на брега". Тя е на 15-ти март от 20.00 часа. Всички прожекции се излъчват в Общинско кино "АБ", в сградата на драматичен театър "Адриана Будевска".

Четири награди ще бъдат връчени на феста. Едната е наградата на Община Бургас, другата - наградата на журито. И двата приза са статуетката "Сребриста чайка" и ще бъдат присъдени за най-добри филми. Те ще бъдат определени от професионалното жури с председател проф. Георги Дюлгеров и от зрителите, които ще гласуват по шестобалната система след края на всяка прожекция. Другите две награди са на Областна управа и на клуб "Зона".

Фестивалът се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".