Така се резервира безплатна сянка - с хавлия под чадъра, нищо че плащуващите могат да се появят и след часове. Снимка Авторът

Така се резервира безплатна сянка - с хавлия под чадъра, нищо че плащуващите могат да се появят и след часове. Снимка Авторът

Бургазлии се оказаха доста изобретателни това лято. Заради пандемията с COVID-19 от Министерството на туризма призоваха концесионерите на плажовете по Черноморието да намалят на половина цените на чадърите и шезлонгите и да ги разположат на разстояние от 2,5 метра.

Някои стопани решиха да предоставят плажните аксесоари за ползване безплатно. От началото на лятото си е истинско предизвикателство да се намери чадър и шезлонг на Северния плаж, където те се ползват без пари. Броят им е не е същият като през миналата година, когато плажуващите си плащаха за тях. Този сезон около 800 чадъра и още толкова шезлонги могат да се ползват от бургазлии и гостите на града, решили да събират тен на тази ивица. Още към 08.00 часа обаче свободни чадъри няма. А някои, за да са сигурни, че ще имат сянка на плажа прибягват до дребни хитринки, които се практикуват обикновено от туристи в големи хотели с басейни, където шезлонгите не стигат за всички. За да си запазят безплатна сянка, бургазлии отиват по изгрев слънце и опъват хавлия под чадъра или поставят такава на спиците му (виж снимката). Така си гарантират, че като дойдат по-късно ще имат чадър на разположение. Често пъти така се "резервират" по два или три чадъра, като най-ранобудният ги запазва и се настанява под един от тях да чака останалите от семейството или компанията. Естествено, че не му минава през ума, че докато "запазените" чадъри стоят празни други хора се лишават от възможността да ги ползват.

Такава "резервация" не може да се направи на ивиците, където чадърите и шезлонгите това лято се плащат, макар и на половин цена. Табели "Запазено" обаче се срещат на масички под чадъри, разположени пред заведения, където те се ползват срещу консумация на напитки от даденото барче. Затова е по-лесно да се открие сянка под тези чадъри - все пак тя се плаща пък било то и само на цената на едно кафе.