Истинска снежна приказка ви очаква в Странжда планина. Снимки Авторът

Истинска снежна приказка ви очаква в Странжда планина. Снимки Авторът

Нова атракция завладява бургазлии - на лов за... сняг. Колкото и странно да звучи, тя е факт. И причината е, че в морския град не всяка година вали сняг, а когато завали не всеки път успява да натрупа така, че да радва малки и големи по-дълго време. Последният истински и запомнящ се сняг заваля в последните дни на 2016 и в първите дни на 2017 година. Тогава януари беше бял, а Бургас скри зимната си сивота за известно време. Оттогава няколко зими снегът сякаш "заобикаля" града в буквалния смисъл.

И бургазлии решиха (в това число и аз), че щом той не идва при тях, те ще отидат да го намерят. Така се роди и градският фолклор на лов за сняг. Поредното доказателство за това е така чакания снеговалеж, който бе прогнозиран от синоптиците за 11-ти януари. Е, да, заваля. За известно време снежинките успяха да образуват ефирна покривка по покривите на сградите и по таваните на автомобирите, но радостта бе кратка. Буквално след часове снегът се стопи. За сметка на това в Странджа планина успя да понатрупа. Снежната покривка е около 10 сантиметра. И за търсачите на сняг това си е истинско предизвикателство - да запалят колата и да потеглят в търсене на все още неотъпкан сняг. А такъв има. В гората никой не е минавал, освен горските обитатели, така че е неповторимо усещането да вървиш в снега и да чуваш как той прави под краката ти "хруп, хруп". Винаги е незабравимо усещането да си проправяш път, сега в буквалния смисъл и в снега, наоколо да е тихо и да чуваш само сърдития вой на вятъра.

Снегът се "появява" буквално на разклона за Маринка. А с всеки изминал километър снежната покривка става все по-голяма. Е, да този път не паднаха така мечтаните 30-40, че и повече сантиметра сняг, но като за първи път тази зима и тези десетина сантиметра създават усещане за приказна бяла зима.

Какво по-хубаво предизвикателство, въпреки минусовите температури навън, е да се облечете добре, да обуете зимните боти, да сложите топли ръкавици и да потърсите снега. Пътят до Малко Търново е почистен. Шофира се спокойно. Така може само на около 40 километра от Бургас да попаднете в един различен свят и да се докоснете до зимната красота на Странджа планина. Имайте предвид, че второстепенните пътища до странджанските села не са добре почистени. На места вече има лед на пътя и трябва да сте по-внимателни.

Природата е най-великият художник, да звучи като клише, но важи с пълна сила за зимата. Това, което снежинките успяват да "изплетат", никой не може да го сътвори с ръцете си. Затова си заслужава да си организирате едно бягство в студа и да подишате чист въздух, да нагазите в снега и да запечатате зачервените си лица на снимка. Със сигурност тези спомени ще ви усмихнат, когато навън е мрачно и градският пейзаж ви подтиска. И да не забравите - вземете си добра компания, а защо не и сандвичи, и термос с топла напитка. Заслужава си приключението!

 

Галерия