След като отвориха заведенията, се очаква да заработят и семейните хотели и къщи за гости. Снимка Авторът

След като отвориха заведенията, се очаква да заработят и семейните хотели и къщи за гости. Снимка Авторът

От 28 лева за нощувка за двама до 1356,60 лева за ол инклузив уикенд пакет за двама варират цените за лятна почивка по Черноморието ни това лято, показа проверка на "Черноморие". В момента могат да се направят резервации за нощувки в бунгала, къщи за гости, семейни хотели, хотели с 3 и 4 звезди от Кранево до Китен.

Отстъпки на повечето места не се правят. Изключение има за онлайн резервации и то само в някои големи вериги или комплекси. Там отстъпката е 5%.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че активният туристически сезон ще започне на 1-ви юли. След 13-ти май, когато свършва извънредното положение, ще могат да отворят малките хотели и къщите за гости в цялата страна при спазване на нужните епидемиологични мерки.

Собственици на места за настаняване вече се подготвят да посрещат туристи. Пакетите, които се предлагат са за нощувки, за нощувки със закуска, за нощувка със закуска и вечеря или нощувка с он инклузив. Само по-големите вериги и хотели обаче са обявили на сайтовете си какви мерки са взели за дезинфекция, достъп и обслужване съобразено със санитарните изисквания.

В един от черноморските ни комплекси, разположен на Северното Черноморие, мерките ще бъдат прилагани още при влизане. Пристигащите автомобили и автобуси ще бъдат дезинфекцирани (гуми и шаси) от служители на комплекса. Дезинфекцията ще се извършва с гръбни пръскачки и дезинфекционен разтвор. На всяко едно от лицата влизащи в комплекса ще бъде измервана телесната температура и ако тя надвишава 37°С, ще бъде подаван сигнал на тел.: 112 и ще се следват стриктно указанията на здравните власти. Ако лицето е част от група, пристигащи с автобус, всеки един от останалите пътници ще трябва също търпеливо да изчака и следва инструкциите на специалистите. Служителите, извършващи дезинфекцията, както и тези измерващи температурата на лицата влизащи в комплекса ще бъдат оборудвани със задължителните предпазни средства.

Дезинфектантни ще бъдат разположени на ключови места в хотелите на комплекса, сред които и ресторантите. А от своя страна гостите ще трябва да спазват дистанция и лична хигиена, като ще се избягва струпване на хора на едно място.

Уикенд нощувка на базата на ол инклузив в хотелите на комплекса започва от 562,40 лева за двойна стаи и стига до 1356,40 лева за апартамент с две спални.

В четиризвезден хотел, разположен между Слънчев бряг и Свети Влас, уикенд в двойна стая струва 528,06 лева (ол инклузив) без право на анулация на направената резервация, а с право на анулация цената е 812,40 лева.

Нощувка на турист с ол инклузив изхранване в тризвезден хотел в Свети Влас в активния сезон се предлага на цена от 75 лева.

Най-евтино излиза нощувката в семейни хотели по Южното Черноморие, където може да се намери нощувка в двойна стая за 28 лева.

В семеен хотел в Китен например се предлага нощувка в двойна стая за 35 лева, а за апартамент - 65 лева. Къща за гости в града предлага нощувка със закуска в двойна стая за 40 лева на вечер и пакет за двойна стая (нощувка, закуска, вечеря) за 55 лева. В хотел в Китен нощувка на базата на ол инклузив се предлага за 108 лева за двойна стая.

Ако пък избирате нощувки в бунгала, то цените там за - нощувка в бунгало с 2 стаи с пет места - 60 лева.

В един от комплексите край Приморско уикенд пакет за двама на базата на ол инклузив се предла на цена от 826,50 лева в апартамент, а двойната стая - 372,40 лева.