На Никулден Бургас посреща частица от Светия кръст

 

За тържествата по повод празника на града в Бургас ще пристигнат още и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, и заместник-министърът на околната среда  и водите Ивелина Василева.

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов лично ще предаде частицата от Христовия кръст на Негово Високопреосвещенство Сливенския Митрополит Иоаникий.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов, бургаското духовенство и жителите на града ще посрещнат 6 – сантиметровото късче от кръста в 10.45 часа пред катедралня храм "Св. Св. Кирил и Методий". То ще бъде внесено в храма и поставено на определеното място за поклонение от християните.

Частицата ще бъде донесена в мощехранилница от сребро и позлата и ще остане в църквата. Храмът ще бъде отворен денонощно, за да могат жителите и гостите на града да се поклонят пред парченцето от Христовия кръст.

Първоначалната частица е разделена на 5 части. Една от тях е връчена на Пловдивския Митрополит и е занесена в Кръстова гора, където и по-рано е имало такава частица, но е била унищожена или загубена. Други две късчета са дадени на Ловчанската и Варненската Митрополия. Четвъртото парче от Светия кръст пристига в Бургас, а последната ще бъде дарена на църквата в Созопол.

Частицата от Светия кръст Господен е донесена в България през 1917 г. Била е положена в сребърен кръст, инкрустиран с позлата. Тя е прибрана със съкровищницата на Охридската архиепископия и принесена в Народния музей, за да не стане обект на грабежи по време на военните действия.

Святото късче е дарено на Охридската архиепископия от Елена – майка на византийския император Константин, която открива Честния кръст и разпраща късчета от него на всички епископии в тогавашния християнски свят.

До момента частицата е била съхранявана в секретния фонд на Националния исторически музей, който е разсекретен през 1992 г. През 2006 г. става ясно, че сребърният кръст съдържа част от Свещенния кръст.