Параклисът се издига на рибарското пристанище

Параклисът се издига на рибарското пристанище

На Никулден в бургаския квартал "Сарафово" ще бъде осветен новоизграден параклис, който носи името на свети Николай Чудотворец. На 6-ти декември Православната църква почита светеца - закрилник на рибари и моряци и покровител на Бургас. Тази дата е обявена с решение на Общинския съвет за празник на града.

Параклисът се намира на рибарското пристанище и ще бъде осветен навръх празника в 14:30 часа. След това, в 15:30 часа започва музикален концерт, посветен на Никулден.

На сцената ще се представят фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев" и оркестър "Комити" с ръководител Ангел Иванов и певицата Валя Грозева. С поп и рок изпълнения Даниела Павлова и Таня Иванова ще допълнят музикалната програма.

Празникът ще завърши с пищна заря, която ще започне в 18:00 часа. За доброто настроение на всички гости са осигурени 300 порции риба и 150 литра вино.

Православният параклис е дарение от бургазлията Явор Петров, който е жител на квартал "Сарафово". Близо до брега на морето и пристана, той ще е място за молитва, която рибарите и моряците ще отправят преди да влязат в морето. Изграждането на параклиса е и своеобразно отдаване на почит към свети Николай Чудотворец, който е закрилник на Бургас.