Служители в магазините следят клиентите да са с маски при влизане. Снимки Наташа Гочева

Служители в магазините следят клиентите да са с маски при влизане. Снимки Наташа Гочева

Във Великобритания няма да празнуват Хелоуин тази година. Причината е пандемията от COVID-19. Въпреки това по магазините цяла седмица са продавали тикви и украса за празника, но децата няма да обикалят по домовете, за да събират лакомства, каквато е традицията на този ден.

Вече 33 седмици от началото на пандемията с COVID-19 в цял свят репортери на "Черноморие" Ви информират как останалия свят се справя с нея посредством разказите на бургазлии, които живеят на различни места.

На Острова броят на регистрираните случаи на корона вирусна инфекция от началото на пандемията в началото на годината до днес вече са почти 1 млн. души. Към днешна дата броят им е 989 745. Страната е във втора вълна от началото на октомври, като цифрата на положителните тестове всеки ден расте. На 30-ти октомври са регистрирани 24 405 нови случая. Към същата дата броят на починалите е 274. Най-големият, засега, брой на заразени с вируса е 26 684, регистриран на 21-ви октомври.

Броят на направените досега тестове в страната е 33 470 217, което прави 492 175 на 1 млн. население.

"Тази година няма да има и празник на огньовете, който се отбелязва в началото на ноември", разказа бургазлийката Наташа Гочева, която от години живее и работи в Манчестър, Англия.

От седмица учениците минаха на дистанционно обучение. През настоящата седмица са в междусрочна ваканция и предстои да разберат дали ще се върнат в училище или ще продължат да учат онлайн.

И на Острова маските са задължителни във всички закрити помещения – магазини, обществен транспорт, аптеки.

"Още на входа на магазина стои служител, който е дезинфикцирал количките и предупреждава, че маската трябва да е на лицето. Няма нито един клиент, който да е без маска в търговските обекти", сподели бургазлийката.

На Острова чакат с нетърпение да ваксината срещу корона вирусна инфекция. До тогава обаче трябва да спазват социална дистанция и мерките, които са наложени от правителството.

Забранено е събирането на големи групи от хора. В домашни условия могат да се събират до 6 души, но при условие, че са от две домакинства.

Галерия