Проф. Дюлгеров не скри, че неговият фаворит е За тялото и душата. Снимки Лина Главинова

Проф. Дюлгеров не скри, че неговият фаворит е За тялото и душата. Снимки Лина Главинова

1000 лева ще получи авторът на най-добрия късометражен филм, който ще се съревновава в конкурса "Джеймисън". Паричната награда ще бъде дадена от "Зонта клуб" - Бургас. Носителят на отличието ще бъде определен от седемчленно младежко жури. В тазгодишното издание на конкурса за наградата ще се борят 12 късометражни филма на млади български режисьори. Лентите са включени в тазгодишното 16-то издание на международния "София филм фест на брега", което ще се проведе от 15-и до 23-и март Бургас.

"Мястото по традиция е Общинско кино "АБ" (в сградата на драматичен театър "Адриана Будевска" б.а.), а изданието е в паметта на журналиста Георги Ингилизов, който от самото създаване на фестивала неуморно  и безкористно работеше за него и стоеше зад каузата", каза проф. Георги Дюлгеров, председател на професионалното жури.

В програмата са включени 24 пълнометражни и 12 късометражни филма. За първи път от старта на кинофеста ще бъдат излъчени 2 български документални филма. В събота - 17-и март от 14.00 часа безплатно може да се гледа "Пътят на война" на нашия съгражданин – режисьора Христо Димитров - Хиндо. На следващия ден – 18-и март от 14.00 часа ще бъде прожектиран другия български документален филм - "Изкореняване" на режисьора Костадин Бонев. В 86-минутната лента зрителите ще се докоснат до жестоката съдба на арменците, населявали някога османската империя. "За безплатната прожекция вече са поканени всички представители на арменската общност в Бургас", допълни проф. Дюлгеров.

Стартът на "София филм фест на брега" ще бъде даден с прожекцията на "Квадратът" на режисьора Рубен Йостлунд. 150-минутната лента ще бъде показана на 15-и март от 19.00 часа. Минути преди това Общинският духов оркестър ще посрещне гостите и феновете на киното с изпълнение на световни хитове.

Закриването на кинофеста ще бъде на 23-и март с излъчването на българския филм "Кораб в стая". Тогава по традиция ще бъдат обявени двата отличени филма - на журито и на зрителите. Те ще получат статуетката "Сребриста чайка". Наградата на Община Бургас ще определи професионалното жури. Успоредно с това публиката ще гласува за своя филм фаворит. Заглавието, което получи най-високата по шестобалната система оценка, ще грабне приза на зрителите.

Деветчленното жури с председател - проф. Георги Дюлгеров, ще избере своя фаворит сред 18-те филма в конкурсната програма. Според авторът на култовите филми "Мера според мера" и "Авантаж", зрителите не бива да пропускат филма "За тялото и душата".

От утре - 8-и март ще бъдат пуснати в продажба и билетите за кинофеста. Цените се запазват същите, като миналата година. 8 лева за редовен билет, 6 лева за билет за ученици, студенти и пенсионери. Абонаментна карта с 20 билета на цена от 5 лева за билет, карта с 10 билета на цена от 6 лева за билет.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия