Участниците в кинокласа стават и част от Младежкото жури, което определя носителя на наградата на областния управител. Снимка Архив Черноморие-бг

Участниците в кинокласа стават и част от Младежкото жури, което определя носителя на наградата на областния управител. Снимка Архив Черноморие-бг

Набират участници за третото издание на "Киноклас Бургас", което се провежда в рамките на "София филм фест на брега". Ръководител на кинокласа е режисьорът Надежда Косева. Тя ще потопи участниците в света на киното и ще ги научи да боравят с езика му. Ще им предостави възможност да създадат своя интерпретация на определени епизоди от избрания от проф. Георги Дюлгеров филм "Сцени от живота на една актриса" на режисьора Иван Владимиров. Ще участват като сценаристи, режисьори, оператори, актьори, сценографи, звукорежисьори и монтажисти и ще усетят магичната сила на киното от първо лице. Част от участниците отново ще сформират Младежкото жури на XIX-тия "София филм фест на брега", което присъжда наградата на областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм.

"Киноклас Бургас" ще се проведе на три етапа:

Първи етап (изцяло онлайн) - от 7-ми февруари до 7-ми март - лекции от доказани специалисти в българското кино; прожекция на филма "Сцени от живота на една актриса"; дискусия с режисьора Иван Владимиров; избор на епизоди от филма, които ще бъдат интерпретирани; разпределение на екипи и ролите в тях.

Втори етап - 10-17 март - подготовка за снимки; снимачен процес; монтаж; оценяване на филмите; обявяване на новото Младежко жури.

Трети етап - 17-26 март - гледане на филмите от програмата на "София филм фест на брега";  обсъждане на някои от тях с техните автори или с ръководителя на кинокласа Надежда Косева; присъждане на наградата на областния управител на Бургас за най-добър късометражен филм от Младежкото жури.

За участие в кинокласа могат да се запишат всички, които са на възраст от 16 до 30 години. Те трябва да изпратят лично съобщение на страницата на "София филм фест на брега" във фейсбук, както и кратко видео - до 1 минута, в което да се представят и да споделят, защо искат да участват. Краен срок за записване - 4-ти февруари включително. Записването се отнася до трите етапа на кинокласа, записване за един или два от етапите му няма да бъде прието. Участието в кинокласа е безплатно.

Надежда Косева е родена в София през 1974. Завършва режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"‘ в класа на проф. Георги Дюлгеров, след което участва в омнибуса "Поколение: изгубени и намерени‘" (2005) с филма "Ритуалът‘". Следват късометражните - "Омлет‘" (2009) и "Втори дубъл"‘ (2011), а последният й опит в късото кино видяхме миналата година - "Старецът и морето", който беше част от проекта "8`19" (2017) - шест новели по разкази на Георги Господинов. Пълнометражният дебют на режисьора е игралният филм "Ирина" (2018). Филмите на Косева обикалят света и донасят редица престижни награди. Заедно със Светла Цоцоркова създават продуцентската компания "Фронт филм" през 2005 и продуцират фестивални фаворити като "Буферна зона" (2014 г., реж. Георги Дюлгеров), "Жажда" (2016 г., реж. Светла Цоцоркова) и "Кораб в стая" (2017 г., реж. Любомир Младенов).

Галерия