Наградите са връчват на официална церемония. Снимка Архив Черноморие-бг

Наградите са връчват на официална церемония. Снимка Архив Черноморие-бг

Над 143 млади автори от страната и чужбина участват в тазгодишното 22-ро издание на национални литературен конкурс "Петя Дубарова". Те са изпратили своите стихове и разкази, съгласно регламента на конкурса, който носи името на бургаската поетеса. Професионално жури вече чете конкурсните творби и ще отсее победителите в двата раздела - "Стих" и "Проза". Резултатите от конкурса по традиция се обявяват на празнична церемония. Тази година тя ще се състои на 10-ти май в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино", научи сайт "Черноморие".

Националният литературен конкурс "Петя Дубарова" е създаден през далечната 1984-та година, като средношколски конкурс за литературно творчество. Тазгодишното му издание е 22-ро и се организира от Община Бургас, Министерството на образованието и науката и Регионално управление на образоването - Бургас. По традиция в навечерието на връчването на наградите се издава и литературният сборник "Петя - пристан зелен", в който са включени всички наградени участници, чиито творби са класирани на първо, второ и трето място в двете категории, както и поощрителните отличия. Освен тези награди се връчват и поощрителни, както и награда на Дружество на бургаските журналисти и кореспонденти №33 в Бургас.

По време на церемонията по награждаването ще стане ясен и тазгодишният носител на голямата награда - пластиката "Полет" на  бургаския скулптор Ненчо Русев. На събитието са поканени да присъстват изявени бургаски писатели и поети, общественици, както и гости от цялата страна.