Прожекциите за трета поредна година ще бъдат в зрителна зала Тончо Русев на Културен дом на НХК. Снимка Община Бургас

Прожекциите за трета поредна година ще бъдат в зрителна зала Тончо Русев на Културен дом на НХК. Снимка Община Бургас

Над 20 заглавия са включени в афиша на тазгодишното издание на международния "София филм фест на брега". Тазгодишното му, 21-во издание, ще се проведе от 30-ти март до 7-ми април в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК.

Филмите ще си оспорват статуетката "Сребриста чайка". По традиция се връчват две награди - едната на професионалното журито с председател проф. Георги Дюлгеров и втората на публиката, която оценява филмите по шестобалната система.

В афиша на фестивала традиционно са включени и над 10 късометражни филма, които ще бъдат оценени от младежко жури.

Освен богатата филмова програма, която ще покаже най-новото от българското и световно кино, организаторите са планирали и разнообразна съпътстваща културна програма, включваща изложба, литературно четене, видео срещи с чуждестранни автори на филми, които гостуват на софийския фестивал и чиито филми ще бъдат показани в Бургас и др.

За пета поредна година в рамките на фестивала ще се проведе "Киноклас Бургас". Негов  ръководител е режисьорът Надежда Косева, а след поредица от лекции за документално кино, участниците ще снимат късометражни документални филми на тема "Един ден на…" и част от тях ще сформират младежкото жури на фестивала. Условията за участие в кинокласа ще бъдат обявени съвсем скоро, а желаещите да кандидатстват могат да следят неговата страница и страниците на фестивала във фейсбук, където ще бъде публикувана информацията.

21-то издание на "София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".