Церемонията по първа копка бе направена днес. Снимки Пресцентър АПИ

Церемонията по първа копка бе направена днес. Снимки Пресцентър АПИ

Дейностите по изграждането на обходния път на град Ахелой, част от първокласния път I-9 Слънчев бряг - Бургас започнаха днес. В строителството на отсечката, с дължина 4,5 км, ще се инвестират около 23,2 млн. лева. Средствата са от републиканския бюджет. На символичната първа копка присъстваха председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, представители на строителя и надзора и др.
Започваме един от най-важните обекти, защото макар и с малка дължина обходният път на Ахелой е с национално значение. През активния туристически сезон трафикът е около 30 000 автомобила за денонощие, подчерта инж. Атанасов. Ще направим и невъзможното през лятото част от   трасето да се използва, за да улесним пътуването между Поморие и Слънчев бряг, заяви още председателят на УС на АПИ.
Първокласният път е от изключително значение за Бургаския регион. Трафикът по него е интензивен целогодишно и с изграждането на обходния път транзитното движение ще се изнесе   извън град Ахелой, ще се повиши безопасността на движение и ще се намали замърсяването на въздуха.

Обходният път ще е по изцяло ново трасе. Предвидено е строителство на две нови големи съоръжения. Едното е пътен надлез, който ще осъществи връзка между Тънково и Ахелой, а другото е мост над река Ахелой. Ще се изгради и нова пътна връзка, свързваща Ахелой и Слънчев бряг, както и пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето.

Изпълнител на строително-монтажните работи е "Трейс Груп Холд" АД. Стойността на договора е 23 241 167,05 лева с ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД "План Инвест Сърч", в което участват: "План инвест Пловдив" ЕООД, "Инфра Инвест" ООД, "Сърч Корпорейшън СРЛ" и "ТСС Консултинженеринг" ЕООД. Техният договор е за 295 464 лева с ДДС. Авторският надзор е възложен на обединение "ВИП", в което са: "Виа План" ЕООД, "Трансконсулт-22" ООД и "Пътконсулт 2004" ЕООД. Стойността на договора е 7 804,20 лева с ДДС. Авторският надзор за големите съоръжения и пътната връзка ще осъществява "Трафик холдинг" ЕООД. Техният договор е на стойност 7 680,00 лева с ДДС.

Галерия