Архитект Васил Дончев (вляво) е автор на проекта, зад който стоят съпредседателите на фондацията Велина Димитрова и Тодор Тодоров. Снимка Авторът

Архитект Васил Дончев (вляво) е автор на проекта, зад който стоят съпредседателите на фондацията Велина Димитрова и Тодор Тодоров. Снимка Авторът

Над 3-метров паметник на Апостола на свободата Васил Левски ще се издига на площад "Атанас Сиреков", пред сградата на Община Бургас. Зад идеята стои фондация "Гордите българи" със съпредседатели Велина Димитрова и Тодор Тодоров. Идеята за паметника на Левски се ражда преди година и половина. За това време те успяват да учредят фондацията, да изготвят идейния проект, да изберат автор на скулптурата и да получат подкрепата на Общината за мястото, където ще бъде монтиран паметника.

Преди началото на благородното им начинание те са поискали благословията на Агатополския епископ Иеротей - викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на манастира "Свети Георги Победоносец" в Поморие.

Фондацията е учредена с цел възстановяване или изграждане на паметници. Дейностите, които може да развива са с цел набиране на средства за реализацията на нейните проекти. "В устава сме записали изрично, че няма да бъдем обвързани с политическа партия и не желаем да ставаме обект на полически амбиции", каза Велина Димитрова.

Проектът е на архитект Васил Дончев, а скулптурата ще бъде изработена от художника Радостин Дамасков. Негови са скулптурите на Петя Дубарова и Александър Георгиев - Коджакафалията. Статуята на Левски ще бъде с височина 3.5 метра. В композицията ще има и лъв, който ще е висок 1.60 метра и ще е ориентиран към улица "Александровска".

Мястото, на което ще се издига паметника, е предложено от кмета на общината Димитър Николов. Когато проекта е бил разглеждан на Експертен съвет в общината, са били обсъждани местата, където той може да бъде монтиран. Накрая кметът на Бургас е предложил това да бъде пространството до фонтана пред Общината. Разработват се варианти за запазването на фонтана и вписването му в композицията. Предстои да бъде извършен и ремонт на градинката, която е зад него и на площада.

За да стане факт паметника на Левски са необходими 462 995.87 лева. В това число влизат средствата за строително-монтажните дейности, за осветлението на паметника, както и за фигурите на Левски и лъва, които ще са отляти от бронз.

"Паметникът ще бъде изграден изцяло с дарения. По сметката вече има постъпили сромни суми от наши приятели", казаха съпредседателите на фондацията.

Всеки българин, който желае да подкрепи благородното начинание може да дари средства по банкова сметка:

Първа инвестиционна банка BG02FINV91501017699161

Галерия