Над 400 рибари излязоха в открито море на празника си в Царево пристанищния залив и навлязоха в открито море, където с едноминутно мълчание и хвърляне на венци и цветя почетоха паметта на загиналите моряци и рибари.

Рибарите в Царево избраха днешния ден, за да приемат в редовете си най-младите си членове - учениците от Царевското училище Владимир, Живко, Кирил и Росен. Кметът Петко Арнаудов и председателят на сдружението Динко Димитров им връчиха членски книжки, грамоти и подаръци.

Четиримата младежи риболуват самостоятелно, имат лодка и мрежи и вечер сами влизат на мола. Похвалиха се с добър улов на чернокоп и илария.

Както подобава, отбелязаха празника и в Лозенец, Варвара, Ахтопол, и Синеморец. Рибарите от Синеморец и този път се събраха край река Велека, а специалитетът на празника им беше рибената чорба. Разказаха, че спазвали стара традиция и я приготвяли от няколко вида морски риби, но не по-малко от седем на брой. Приготвят я в казан, за да има за всички, защото на празника понякога се събирало цялото село. В чорбата този път сложили паламуд, лефер, карагьоз, чернокоп, сафрид, платерина, хамсия, кефал и задължителните врана и морска лястовица, които придавали невероятния й вкус.