Най-дълга бе опашката пред Археологическата експозиция

Най-дълга бе опашката пред Археологическата експозиция

Над 9 000 души посетиха четирите експозиции на Регионален исторически музей - Бургас в "Нощта на музеите". По време на европейската инициатива, която се провежда за XV път, експозициите работиха от 18.00 до 24.00 часа. Интересът към изложбите и демонстрациите, които бяха подготвени за вечерта бе голям.

Най-голяма опашка се изви пред Археологическата експозиция, където в зала "Трезор" са показани изложбите "Споменът за Велика България" и "Тракийското златно съкровище от Вълчитрън".

Поради интереса към демонстрациите на реставрация, Бургаският музей ще организира специален ден, в който посетителите ще могат да научат повече за тази характерна част от работата с експонати. Курс по везба ще бъде част от съпътстващата програма на изложбата "По шевиците ще ги познаете" през летния сезон в Етнографската експозиция.

В съботната вечер, в Историческия музей бяха събрани средства за реставрацията на две икони. Часове преди началото на събитието, Стоян Караненов - управител на "Булгариен директ райзен" ЕООД, заяви желанието си да дари средства за реставрация на иконата на свети Димитър. Тя е една от останалите икони, нуждаещи се от спешна реставрация и консервация във фонда на РИМ-Бургас. Кампанията за набиране на средства продължава, а всеки желаещ да дари може да получи допълнителна информация на телефон 056 841 815.

От 1 юни четирите експозиции на Регионален исторически музей – Бургас преминават към лятно работно време и ще са отворени всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.