DSC_3737

DSC_3737

Награди и грамоти за празника на ВМС

на Военно морските сили на Република България. Събитието събра в залата на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска" военноморски служещи и техните семейства, ветерани и гости.

С изпълнение на националния химн от представителния духов оркестър на ВМС бе даден старт на тържествата. Началото е поставена на 12-и август 1879 година в Русе, припомни в тържественото си слово контраадмиралът Митко Петев. Последователно той проследи развитието на флота през 138-е му години от създаването му, бойните му успехи и постижения. Той незабрави да припомни и днешните успешни мисии на ВМС в партньорство с НАТО и страните от Европейския съюз.DSC_3651

"Морските воини са непрекъсен страж за опазване на морската граница на България, винаги са се отзовавали за спасяване на бедстващи от пожари, наводнения и природни бедствия. Те имат ангажимент да участват на всички тържества, които се провеждат в Бургас, както и в културния, и обществен живот на града", припомни Петев. Той благодари на областната администрация в лицето на областния управител Вълчо Чолаков, на Община Бургас в лицето на зам.-кмета Красимир Стойчев за съвместното и ползотворно сътрудничество през годините. Последната съвместна акция бе  потушенето на огнената стихия в село Изворище преди седмица.DSC_3650

И като на всеки празник централно място зае връчването на награди и грамоти на заслужилите военноморски. Първи със знак на ВМС бе отличен капитан Тодор Тодоров. Вълнуващо за всички присъстващи, бе момента когато командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев връчи българския флаг на ветерана от Втората световна война капитан-лейтенант Стоян Шахларски.

Морска администрация дари с адмиралска грамота командира на флотилия бойни и спомагателни кораби на ВМС - флотилен админал Мален Чубенков. Поздравителен адрес за 138-годишнината от създаването на ВМС на България изпрати министърът на отбраната Красимир Каракачанов. След награждаване,  звучаха популярни маршове, изпълнени от представителния духов оркестър на ВМС.