Наплив от желаещи да видят статуетките на Дега на неговите оригинални творби. Те са направени, за да може да се показват по цял свят и така повече хора да се докоснат до творчеството на автора.

 

Акцент в експозицията е "Малката балерина". В действителност момичето не е танцувало, а е било дъщеря на прислужницата на художника. В творчеството на Дега преобладават статуетки на балерини и коне. Авторът е изобразил балерините в различни пози и състояния преди и след излизане на сцената.

Оригиналните статуетки са намерени през 1998 година в подземие в Париж. Те служат за направата на единствените копия за пътуващата изложба, която гостува и у нас със съдействието на "Алианс франсес" и Посолството на Франция в България.

Едгар Дега е роден през 1834 година в Париж, Франция. Той е френски живописец, график и скулптор, един от най-видните представители на импресионизма. Желанието му да рисува се появило още в детството му. Учил е в лицея "Лудвиг Велики". Записва се да учи в Школата по изящни изкуства в класа на Луис Ламот, по-късно заминава за Италия. Дега пътува из Европа, за да изучи платната на Дюрер, Рембранд и Гоя.

Интересното за неговия начин на работа е, че изработвал статуетките си от восък. За целта използвал специални калъпи, в които правил отливките.

Изложбата в Археологическия музей във Варна ще гостува там до 8 януари 2011 година.